characters characters

Numarul gradinitelor particulare a crescut in Bucuresti cu 115% in doar trei ani

09 octombrie 2009    |   574 vizualizări
 

Criza locurilor din gradinitele de stat da nastere la noi idei de afaceri. In doar trei ani afacerile cu gradinite particulare au explodat: numarul lor a crescut cu 115%. Nu aceeasi rata de crestere a inregistrat-o insa si gradinitele acreditate de Ministerul Educatiei. Astfel, din 125 de gradinite particulare, doar 9 au acreditare.

In fiecare an, in sistemul public prescolar se inregistreaza un deficit de mii de locuri. Numai in acest an, numarul cererilor primite de la parinti a depasit cu 8.000 numarul locurilor disponibile in gradinite. Nu e de mirare, in aceasta situatie, de ce numarul gradinitelor particulare aproape s-a triplat in ultimii trei ani.
''In anul scolar 2006-2007 erau 58 de gradinite particulare, in 2007-2008 erau 119, iar in anul 2008-2009, 125. Dintre acestea doar 9 sunt acreditate, restul fiind autorizate in curs de acreditare. Se obtine foarte greu acreditarea pentru gradinite'', a declarat pentru REALITATEA.NET Marian Banu, purtatorul de cuvant al Inspectoratului Scolar al Municipiului Bucuresti.

In total, 4.000 de copii sunt inregistrati in acest moment in gardinitele particulare din Bucuresti, comparativ cu cei 38.000  inregistrati in cele 180 de gradinite de stat.
In sistemul privat, copiii beneficiaza de transport, doua mese zilnice, cursuri de  limbi straine, dans, muzica si alte activitati recreative. Confortul si educatia are insa costuri pe masura. Astfel, in functie de gradinita si de programul ales (scurt sau prelungit), parintii trebuie sa plateasca in fiecare luna sume cuprinse 600 si 1.500 de lei.

In plus, spre deosebire de gradinitele de la stat, grupele sunt de doar 8-10 copii, spre deosebire de institutiile din sistemul public de invatamant unde deficitul de locuri este recuperat cu o suplimentare a numarului de locuri per grupa.
''Cred ca in nicio gradinita de stat din Bucuresti nu sunt 20 de copii in grupa, asa cum prevede legea. Incercam sa primim toti copii in gradinite, iar grupele ajung in aceasta situatie la cel putin cate 25 de copii'', sustine Marian Banu.

 

Sursa:www.realitatea.ro

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu