characters characters

Noaptea Muzeelor 2020 isi deschide portile pentru tinerii creatori de continut digital

30 septembrie 2020    |   531 vizualizări

Varsta: 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

noaptea muzeelor 2020
Cea de a 16-a editie a Noptii Muzeelor va avea loc pe 14 noiembrie 2020. In Romania, Noaptea Muzeelor este cu siguranta cea mai amplă manifestare culturala, care activeaza anual peste un milion de vizitatori, atat in muzee cat si in spatii alternative. Traditionala desfasurare in luna mai nu s-a putut materializa in acest an, dar Noaptea Muzeelor se reinventeaza pe finalul lui 2020 prin noi activări muzeale, instalatii de artă, productii video dedicate, proiecte culturale organizate in muzee sau spatii alternative, cat si in mediul virtual.

Mai mult, anul acesta Reteaua Nationale a Muzeelor lanseaza o provocare celor mai tineri consumatori culturali si activeaza in premiera, sub umbrela Noptii Muzeelor, apelul de proiecte digitale pentru elevi intitulat „ANIMAȚII, PUZZLE, INVESTIGAȚII… VINO ȘI JOACA-TE CU COLECȚIILE LA MUZEU!”.

Initiativa este menita sa incite creativitatea elevilor si să faciliteze interactiunea intre scoli si spatiile muzeale din tara, apelul de proiecte incurajand tinerii sa exploreze intr-un mod creativ si imaginativ obiectele si resursele culturale din colectiile muzeelor din comunitatile lor si sa se inscrie in Noaptea Muzeelor 2020 cu propuneri originale. Prin implicarea in acest proiect, elevii si implicit scolile isi asumă „proprietatea” si interesul asupra patrimoniului local si il interpreteaza sub forma de productii digitale.

„Noaptea Muzeelor este un eveniment asteptat de toata lumea. Chiar daca in contextul actual lucrurile se desfasoara putin diferit, elementul de noutate nu lipseste nici anul acesta. Unul dintre ele, proiectul adresat tinerilor este un demers inovator de apropiere a elevilor de muzeu. Acestia pot intelege mai bine rolurile pe care muzeul si le asuma si isi pot folosi creativitatea in explorarea muzeelor. Ne dorim ca elevii să renunte la inhibitii, la clisee sau conformisme, si să creeze ceva de impact”, a declarat Dragos Neamu, managerul evenimentului Noaptea Muzeelor.

Proiectul propune o abordare colaborativa si se adreseaza echipelor formate din elevi din aceeasi clasă de scoala sau de liceu, clasele VII-VIII, respectiv IX-XI, in numar de minim 10, in functie de conceptul proiectului.

Nu exista o cerere tip de finantare pentru proiecte, iar termenul limită de depunere de catre echipele de elevi a ideilor de proiecte si a necesarului de resurse este 16 octombrie 2020, ora 17.00.

Am dorit ca echipele sa fie formate din elevi din aceeasi clasa pentru a evita selectia acestora pe baza unor criterii de performanta. Proiectul se adreseaza tuturor elevilor, nu doar premiantilor sau olimpicilor. Este un proiect conditionat de creativitate si curaj, nu de note bune la scoală”, a mai spus Dragos Neamu.

Vor fi selectate si finantate 7 proiecte originale, inventive, care valorifica colectiile muzeelor din tara si care vor fi prezentate publicului exclusiv in mediul virtual. Fiecare proiect castigator va fi sustinut de catre Reteaua Nationala a Muzeelor din Romania inclusiv cu medierea accesului la colectiile si la resursele muzeelor care fac obiectul scenariilor proiectelor selectate.

Toate detaliile legate de conditiile de participare si mecanismele de inscriere pot fi gasite pe site-ul RNMR.

Initiat in urma cu 16 ani de Ministerul Culturii si Comunicarii din Franta, patronat de Consiliul Europei, de UNESCO si de Consiliul International al Muzeelor, Noaptea Muzeelor este organizata anual pe plan european, iar in Romania de catre Reteaua Natională de Muzeelor (RNMR), fiind un eveniment cultural asteptat de public de fiecare dată cu mare interes.

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu