characters characters

Ministerul Educatiei lanseaza in consultare publica Strategia Nationala de Educatie Parentala „Parinti educati, copii fericiti”

21 aprilie 2022    |   700 vizualizări

Varsta: 18 ani +.

strategia nationala Parinti educati, copii fericiti
Ministerul Educatiei lanseaza in consultare publica Strategia Nationala „Parinti educati, copii fericiti”.

Rolul fundamental in educarea copiilor il are familia in sens larg, ca microunivers al societatii. Sistemul de invatamant este dator sa sprijine si, la nevoie, sa orienteze familia in acest rol, intr-un mod profesionist si in spiritul cooperarii si al increderii, astfel incat obiectivele parcursului scolar obligatoriu sa fie atinse in interesul superior al copilului si in contextul nevoilor speciale ale acestuia. Unul din rolurile importante ale scolii, in acest context, este sa organizeze activitati pentru intreaga familie, atat in scopul dezvoltarii competentelor parintilor in domeniul organizarii vietii de familie, cat si in scopul incurajarii parintilor de a reveni, unde este cazul, la invatarea pe tot parcursul vietii.

Slaba informare a parintilor din mediile dezavantajate privind cresterea si ingrijirea copiilor are drept consecinta neglijarea copilului in toate formele ei de manifestare (fizica, educationala, emotionala si de sanatate mintala, precum si lipsa de supraveghere adecvata), factori care, alaturi de mortalitatea infantila, saracie si malnutritie, afecteaza un numar semnificativ de copii si familiile acestora.

Fenomenul parintilor plecati la munca in strainatate, numarul crescut al sarcinilor in randul adolescentelor, casatoriile timpurii in comunitatile sarace, marginalizate, numarul crescut al copiilor abuzati, neglijati sau exploatati reprezinta probleme grave care afecteaza multi copii si tineri. Succesul scolar si in viata al copiilor si tinerilor se construieste nu doar pe activitatea de predare-invatare-evaluare de la clasa, ci are ca fundament stimularea starii de bine de acasa si de la scoala, atitudinea familiei si comunitatii fata de invatare, precum si importanta pe care familia o acorda educatiei. Ciclurile multigenerationale de esec educational, atat de frecvente in unele medii dezavantajate din Romania, sporesc inechitatea si reduc sansele de succes ale copiilor. Aceste cicluri de esec pot fi intrerupte doar prin implicarea parintilor, a familiilor in actul educational, in crearea unei atitudini pozitive fata de invatare si fata de valoarea adaugata pe care educatia o poate avea in viata tuturor.

Astfel, in vederea asigurarii egalitatii de sanse a tuturor copiilor, indiferent de statutul socio-economic sau educational al familiei, mediu de rezidenta, etnie, sex, Ministerul Educatiei este dator sa creeze un cadru de pregatire, consiliere si educare a parintilor si a viitorilor parinti, astfel incat persoanele vulnerabile, copii, tineri si parinti, sa fie protejate, consiliate si ajutate.

Strategia Nationala „Parinti educati, copii fericiti” vine sa creeze acest cadru pentru dezvoltarea competentelor parentale, cu scopul de a imbunatati cunostintele, abilitatile, practicile de ingrijire si educare a copilului in conformitate cu recomandarile psihopedagogiei moderne. Prin dobandirea acestor competente, parintii vor fi mai informati si mai siguri in rolul lor, mai capabili sa le ofere copiilor sprijinul si indrumarea de care au nevoie pentru succes in scoala si in viata.

Strategia Nationala „Parinti educati, copii fericiti” va ramane in consultare publica pana in data de 2 mai 2022, ora 20:00. Invitam toti doritorii sa contribuie la imbunatatirea acestui document cu propuneri trimise pe adresa de e-mail consultare@edu.gov.ro.

Sursa: Edu.ro

 

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu