characters characters

Minciuna la copii

Minciuna la copii: semn de dezvoltare intelectuala

15 ianuarie 2016    |   753 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani.

minciuna la copii
De la varsta de 2 ani, 30% dintre copii incearca sa ii pacaleasca pe parinti, iar de la 3 ani, 50% dintre ei vor spune o minciuna. La 4 ani, acest comportament este intalnit la 80% dintre copii, iar intre 5-7 ani, apare la aproape toti copii.

Studiile realizate de Kang Lee, profesor de psihologie la Universitatea din Toronto arata ca minciuna incepe sa apara mai devreme la copiii precoce, fiind de fapt un semn al avansului cognitiv pe care il au acestia.

De ce este o etapa importanta minciuna in viata copiilor? Pentru ca, arata profesorul Lee, indica dezvoltarea teoriei mintii, abilitatea copilului de a anticipa si intelege ce gandesc alti oameni. „Minciuna presupune doua ingrediente principale. Copiii trebuie sa inteleaga ce se intampla in mintea altei persoane – sa isi dea seama ce stie aceasta si ce nu stie. Aceasta abilitate se numeste teoria mintii. Copiii care au o teorie a mintii mai dezvoltata stiu sa spuna minciuni mai bine.”

Al doilea ingredient se refera la capacitatea de a-si controla impulsurile si actiunile „Acei 30 % dintre copiii mai mici de 3 ani care mint au abilitati executive superioare, adica au abilitatea de a inhiba impulsul de a spune adevarul si de a alege sa minta.”

Aceasta ipoteza, a legaturii dintre teoria mintii si capacitatea de a minti a copiilor a fost testata intr-un experiment in care au fost comparate doua grupuri de copii. Primul grup de copii a participat la exercitii care ii ajuta pe copii sa isi dezvolte teoria mintii. Cu alte cuvinte, li s-au prezentat situatii in care intelegeau cum gandesc alti oameni.. Al doilea grup nu a participat la aceste sesiuni. Dupa opt saptamani, cele doua grupuri de copii au fost comparati in privinta capacitatii lor de a spune minciuni. Copiii care au participat la exercitii de dezvoltare a teoriei mintii minteau mai „eficient” decat copiii care nu au participat la exercitii.

Asadar, prima minciuna pe care o spune copilul tau poate fi o ocazie de bucurie pentru parinti (inseamna ca cel mic a a evoluat cognitiv) si poate fi un moment de invatare, in care parintele sa il invete pe copil despre ce este adevarul si minciuna si care sunt consecintele lor pentru cei din jur.

Sursa: WSJ.com 


*Sursa foto: https://www.flickr.com/photos/tom-margie/2068064144/

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu