characters characters

Minciuna in relatia parinte-copil

Copiii mintiti frecvent de parinti mint mai mult la maturitate

14 octombrie 2019    |   1388 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani.

minciuna in relatia parinte copil
Cand parintii apeleaza la minciuni sau exagerari nevinovate in relatia cu cei mici, copiii tind sa minta la randul lor mai mult la maturitate.

„Daca nu esti cuminte, vine politia.” sau „Nu mai ai voie sa te joci niciodata pe calculator daca nu te potolesti.” sunt exemple de astfel de minciuni sau exagerari. Pe termen scurt, asemenea abordare poate da rezultate (mai ales cand copiii sunt mici), dar pe termen lung, s-ar putea sa aiba efecte nedorite.

Afla mai multe despre minciuna la copii:

Minciuna la copii - un semn de dezvoltare intelectuala

Parintii severi ii determina pe copii sa minta mai des


Un studiu realizat pe 379 de adulti tineri din Singapore arata ca atunci cand parintii isi mint frecvent copiii, la maturitate copiii vor tinde sa isi minta mai des parintii si sa aiba probleme de adaptare sociala. Dificultatile de adaptare la provocarile vietii de adult includd: probleme de comportament, sentimente de vina si rusine, comportamente egoiste si de manipulare a celor din jur.

„Parenting-ul in care se foloseste minciuna are efecte negative in timp, mai ales atunci cand motivele reale ale parintilor sunt dificile de explicat. Cand parintii ii invata pe copii ca nu este frumos sa minta, dar dau dovada de lipsa de onestitate prin minciunile pe care spun copiilor, transmit un mesaj contradictoriu. Nesinceritatea parintilor va duce in timp la erodarea increderii (copiilor in parinti) si la promovarea minciunii.”, explica autorii studiului. Acestia adauga ca parintii trebuie sa fie constienti de consecintele minciunilor pe care le spun copiilor si sa ia in considerare alternative mai sanatoase, precum: validarea emotiilor copilului, oferirea de alegeri si de informatii privind evenimentele viitoare, rezolvarea de probleme impreuna.

Studiul a fost realizat online, participantii completand 4 chestionare.


Primul chestionar s-a referit la minciunile pe care parintii le-au spus participantilor in copilarie despre: alimentatie, motivele pentru care trebuie sa stea sau sa plece undeva, comportamentele dificile ale copiilor si felul in care sunt cheltuiti banii. Exemple de minciuni referitoare la aceste subiecte: „Daca nu vii cu mine, te las aici.” si „Nu am bani la mine acum, venim in alta zi.”.


Al doilea chestionar a stabilit frecventa cu care participantii isi mint in prezent parintii (minciuni despre propriile activitati, minciuni prosociale – cu scopul de a-i proteja pe parinti sau de a-i face sa se simta mai bine si minciuni bazate pe exagerari). Celelalte doua chestionare au avut ca subiect problemele de adaptare sociala si tendinta de a se comporta egoist si impulsiv.


Rezultatele au aratat ca adultii care au fost mintiti frecvent in copilarie risca sa aiba comportamente neadecvate din punct de vedere social, precum agresivitatea, incalcarea regulilor si comportamente intruzive.


Sursa: ScienceDaily.com


*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu