characters characters

Min. Sanatatii: vaccinul pentru imunizarea copiilor are toate aprobarile de calitate

10 noiembrie 2009    |   501 vizualizări
Ministerul Sanatatii precizeaza ca vaccinul pe care intentioneaza sa il achizitioneze din strainatate pentru imunizarea copiilor are toate aprobarile de calitate, siguranta si eficacitate de la Agentia Europeana a Medicamentului. Reprezentantii ministerului adauga ca guvernul polonez a refuzat termenii contractuali, si nu calitatea vaccinului sau necesitatea acestuia, si ca, asa cum s-a procedat si pana in prezent cu privire la deciziile care se iau in legatura cu limitarea raspandirii virusului H1N1 pe teritoriul Romaniei, ministerul va informa transparent asupra termenilor contractuali conveniti cu firma producatoare.

Dupa cum transmite NewsIn, Ministerul Sanatatii atrage insa atentia ca "ne aflam intr-o perioada de pandemie, iar vehicularea unor informatii nejustificate pot duce la scaderea increderii populatiei in necesitatea si eficacitatea vaccinarii cu riscuri incomensurabile pentru sanatatea publica".

Precizarile vin dupa ce fostul ministru al Sanatatii, Ion Bazac, a atras atentia, luni, asupra celor 500.000 de doze de vaccin care urmeaza sa fie achizitionate din strainatate, pentru imunizarea copiilor, precizand ca acest vaccin a fost refuzat de Polonia, din cauza conditiilor contractuale. "Autoritatile din Romania ar trebui sa manifeste o precautie ridicata in ceea ce priveste achizitia tipului de vaccin pandemic destinat vaccinarii copiilor, dupa ce Polonia a refuzat vaccinul unui anumit producator, acelasi cu cel ofertat Romaniei", a spus fostul ministru.

Ion Bazac a recomandat Ministrului Sanatatii si guvernului sa reanalizeze achizitia vaccinului, in conditiile in care premierul polonez a refuzat ca Executivul sa isi asume prin contract, la cererea producatorului, responsabilitatea pentru efectele adverse ale vaccinului.  "Este inacceptabil ca raspunderea pentru
eventualele neajunsuri sau efecte adverse ale vaccinului sa fie asumate politic, de guverne si nu de catre producator! Vaccinul este un produs medical si producatorul trebui sa si-l asume. Este de asteptat ca aceleasi conditii sa fie impuse de catre producator si tarii noastre - Guvernul Romaniei sa isi asume responsabilitatea pentru efectele negative", a mai spus Bazac.

Fostul ministru a mai afirmat ca, in contextul acestor conditii contractuale de achizitie cerute guvernelor, se nasc suspiciuni cu privire la testarea vaccinului respectiv. Bazac a solicitat Ministerului Sanatatii si guvernului sa faca publice conditiile solicitate de catre producator si sa ia in calcul reanalizarea sursei de achizitie a vaccinului pentru copii.

Pentru a putea vaccina si copiii intre 6 luni si 6 ani, categorie de risc care nu va fi acoperita de vaccinul produs la Institutul "Cantacuzino", autoritatile au anuntat, saptamana trecuta, ca vor cumpara 500.000 de doze de vaccin din strainatate, de la producatorul GlaxoSmithKline. Potrivit secretarului de stat Adrian Streinu-Cercel, pentru o doza de vaccin se va plati 4,5 euro fara TVA, respectiv pretul standard de comercializare.


Sursa: www.romanialibera.ro



Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu