characters characters

Bacalaureat 2020. Cum vor fi echivalate competentele lingvistice si digitale

01 iunie 2020    |   635 vizualizări

Varsta: 15 - 18 ani.

Bacalaureat 2020. Echivalare competente lingvistice si digitale
Comisiile de bacalaureat pentru echivalarea si recunoasterea competentelor lingvistice si digitale din unitatile de invatamant liceal vor calcula mediile candidatilor si vor asigura echivalarea/recunoasterea nivelurilor de competenta, la probele de profil din cadrul examenului national de Bacalaureat (2020), in perioada 11 - 17 iunie 2020. Decizia este prevazuta in metodologia specifica, aprobata prin ordin al ministrului Monica Anisie.

Potrivit acestui document, nivelul de competenta lingvistica de comunicare orala in limba romana/in limba materna se stabileste in urma echivalarii cu media aritmetica, fara rotunjire, a mediilor anuale obtinute de candidat pe parcursul invatamantului liceal, la disciplina Limba si literatura romana/Limba si literatura materna. Astfel, prin recunoasterea si echivalarea rezultatelor obtinute la disciplina Limba si literatura romana/Limba si literatura materna, in clasele a IX-a - a XII-a, candidatilor li se acorda urmatoarele niveluri de competenta lingvistica de comunicare orala in limba romana/in limba materna:

  • utilizator mediu: pentru media cuprinsa intre 5 si 6,99;
  • utilizator avansat: pentru media cuprinsa intre 7 si 8,49;
  • utilizator experimentat: pentru media cuprinsa intre 8,50 si 10.

Nivelul de competenta lingvistica intr-o limba de circulatie internationala din cadrul probei C se stabileste prin echivalarea nivelului de competenta lingvistica cu media aritmetica, fara rotunjire, a mediilor anuale obtinute de candidat pe parcursul invatamantului liceal, la limba moderna de circulatie internationala aleasa pentru sustinerea probei.

Media aritmetica a mediilor anuale obtinute de candidat se calculeaza pe baza mediilor anuale la limba moderna de circulatie internationala din anii scolari in care candidatul a studiat aceasta disciplina, pe parcursul invatamantului liceal.

Nivelul unic de competenta se identifica in raport cu nivelurile de la A1 la B2, prevazute in Cadrul european comun de referinta pentru limbi si se acorda conform urmatoarei grile:

  • calificativul A1: pentru media cuprinsa intre 5 si 5,99;
  • calificativul A2: pentru media cuprinsa intre 6 si 6,99;
  • calificativul B1: pentru media cuprinsa intre 7 si 8,49;
  • calificativul B2: pentru media cuprinsa intre 8,5 si 10.

Nivelul de competenta digitala din cadrul probei D se stabileste calculand un punctaj de la 5 la 10 pe baza mediei aritmetice, fara rotunjire, a mediilor anuale obtinute de acesta la disciplina Tehnologia informatiei si a comunicatiilor in clasele a IX-a, respectiv a X-a. Nivelul de competenta digitala se acorda conform urmatoarei grile:

  • utilizator incepator: pentru media cuprinsa intre 5 si 5,99;
  • utilizator de nivel mediu: pentru media cuprinsa intre 6 si 6,99;
  • utilizator avansat: pentru media cuprinsa intre 7 si 8,49;
  • utilizator experimentat: pentru media cuprinsa intre 8,50 si 10.

Candidatii care nu au studiat disciplina Tehnologia informatiei si a comunicatiilor sau echivalente vor sustine proba de evaluare a competentelor digitale (proba D) in baza Procedurii Centrului National de Examinare si Evaluare nr. 177/2019 pentru organizarea si desfasurarea probei de evaluare a competentelor digitale (proba D).

Candidatii care au promovat, pe parcursul invatamantului preuniversitar, examene cu recunoastere internationala pentru certificarea competentelor lingvistice in limbi straine au dreptul la recunoasterea si echivalarea rezultatelor obtinute la aceste examene cu proba de evaluare a competentelor lingvistice intr-o limba de circulatie internationala studiata pe parcursul invatamantului liceal - proba C.

De asemenea, candidatii care au promovat, pe parcursul invatamantului preuniversitar, examene cu recunoastere europeana pentru certificarea competentelor digitale au dreptul la recunoasterea si echivalarea rezultatelor obtinute la aceste examene cu proba de evaluare a competentelor digitale - proba D.

Sursa: Edu.ro


*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu