characters characters

Mandria si perseverenta la copii

Cum cresti un copil perseverent? Incurajeaza-l sa fie mandru de reusitele sale

19 octombrie 2018    |   2968 vizualizări

Varsta: 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

mandria si perseverenta la copii
Parintii stiu ca hotararea si motivatia sunt pietrele cu care se paveaza drumul spre succes, insa de cele mai multe ori ei intampina dificultati in a-i face si pe copii sa inteleaga acest lucru.

Studii recente arata ca ingredientul cheie il reprezinta mandria. Mandria este o emotie pe care putini parinti incearca sa o incurajeze la copii, deaorece este confundata cu aroganta sau ingamfarea. Insa specialistii fac diferenta intre doua tipuri de mandrie: intre aroganta si mandria autentica, venita din satisfactia implinirii unui scop.

"Mandria autentica" poate incuraja autodisciplina mai ales in perioade in care unui copil ii este greu sa ramana motivat.

Un studiu realizat pe 3000 de elevi germani i-a urmarit pe acestia din clasa a cincea pana intr-a noua. Studiul a aratat ca acei elevi care au declarat emotii pozitive precum mandrie si placere privind invatarea, au avut rezultate semnificativ mai bune in timp decat elevii cu aceleasi nivel de abilitati, dar mai putine emotii pozitive. Pe de alta parte, emotiile negative precum rusinea, anxietatea sau descurajarea au afectat negative rezultatele scolare ale copiilor.

Emotiile pozitive precum mandria autentica au rolul de recompense si ii determina pe copii sa repete activitatile care le-au generat. Cu alte cuvinte, cand copiii se simt mandri ca au terminat temele si le-au facut corect, vor repeta aceasta activitate. Cand copiii vor anticipa mandria de a obtine un rezultat bun la un test sau pur si simplu de a intelege o notiune dificila, vor fi mai motivati sa depuna effort pentru a obtine acel rezultat.

Sursa: PsychologicalScience.org 


*Sursa foto: Pixabay.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu