characters characters

Lipsa somnului duce la probleme emotionale la adolescenti

12 ianuarie 2018    |   1202 vizualizări

Varsta: 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

lipsa somnului si problemele emotionale
Somnul
 este prima activitate la care ne gandim sa renuntam atunci cand ne dam seama ca nu avem destul timp pentru a face tot ce ne dorim. Desi ne este usor sa reducem timpul dedicat somnului, efectele negative ale acestei decizii ne afecteaza pe termen lung si in toate aspectele vietii noastre. Iar adolescentii sunt cu atat mai predispusi sa nu doarma suficient, pentru ca tind sa adoama mai tarziu si sunt nevoiti sa se trezeasca devreme pentru a merge la scoala. Decizia de a adormi tarziu este incurajata si de folosirea tehnologiei seara, inainte de culcare.

Astfel de obiceiuripot cauza mari probleme de sanatate. Noi cercetari arata ca somnul insuficient, chiar si pe termen scurt, pot creste in randul copiilor, riscul de aparitie al simptomelor depresive si pot duce la dezvoltarea unor diferite tipuri de dependente.

Citeste si alte materiale pe aceeasi tema:


Rezilienta adolescentilor este in scadere


Adolescentii care nu dorm suficient au probleme emotionale


Un studiu recent realizat de catre cercetatori din cadrul Universitatii Pittsburgh, cu adolescenti cu varste intre 11 si 15 ani, arata care sunt efectele a doua nopti de somn insuficient asupra copiilor. Autorii cercetarii au studiat activitatea cerebrala a copiilor dupa doua nopti in care au dormit cate 4 ore, in timp ce jucau un joc pe calculator care le oferea recompense financiare de 10 si 1 dolar. Apoi au comparat activitatea cerebrala a copiilor in timpul aceluiasi joc, dupa doua nopti in care au dormit cate 10 ore pe noapte. Copiii au raspuns si la chestionare despre starea emotionala si simptome de depresie.

Rezultatele au aratat ca lipsa somnului afecteaza o zona din creier responsabila cu stabilirea de obiective si invatarea de pe urma recompenselor. Cand copiii au fost privati in cadrului unui studiu de somn si au primit recompense ridicate, reactiile lor nu au fost la fel de intense ca atunci cand au dormit suficient.Este important ca atunci cand primim recompense, activitatea cerebrala sa creasca, deoarece acest lucru inseamna ca simtim satisfactie, iar dispozitia emotionala este pozitiva. De asemenea, recompensele influenteaza felul in care invatam. De asemenea, adolescentii au indicat un nivel mai ridicat de simptome depresive dupa doua nopti de somn insuficient.

Astfel, lipsa somnului afecteaza si dispozitia emotionala si poate duce la comportamente de risc si dependente.

Sursa: ScienceDaily.com


*Sursa foto: Pexels.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu