characters characters

Legea antibullying a intrat in vigoare

25 noiembrie 2019    |   1043 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

Legea antibullying 2019
Legea educatiei nationale a fost modificata si completata astfel incat violenta psihoogica sau bullying-ul sa fie interzisa in scoli. Nu sunt insa definite pedepse ori sanctiuni pentru violenta psihologica in scoli.

Iata care sunt modificarile si completarile aduse legii educatiei nationale referitoare la bullying.


Interzicerea violentei psihologice sau bullying-ului:

In unitatile de invatamant și in toate spatiile destinate educatiei și formarii profesionale sunt interzise comportamentele care constau in violenta psihologica - bullying.


Definitia bullying-ului:


Violenta psihologica - bullying este actiunea sau seria de actiuni fizice, verbale, relationale și/sau cibernetice, intr-un context social dificil de evitat, savarșite cu intentie, care implica un dezechilibru de putere, au drept consecinta atingerea demnitatii ori crearea unei atmosfere de intimidare, ostile, degradante, umilitoare sau ofensatoare, indreptate impotriva unei persoane sau grup de persoane și vizeaza aspecte de discriminare și excludere sociala, care pot fi legate de apartenenta la o anumita rasa, nationalitate, etnie, religie, categorie sociala sau la o categorie defavorizata ori de convingerile, sexul sau orientarea sexuala, caracteristicile personale, actiune sau serie de actiuni, comportamente ce se desfașoara in unitatile de invatamant și in toate spatiile destinate educatiei și formarii profesionale.

Introducerea orelor de formare pentru cadrele didactice

In cadrul programelor de formare continua a personalului didactic se vor introduce sesiuni de informare/teme/cursuri de perfectionare asupra problemelor legate de violenta psihologica - bullying, in vederea dobandirii de competente in identificarea acestora și a capacitatii de aplicare a unor strategii educationale potrivite.


Legea include si o prevedere legata de numarul de ore pe care elevii il vor petrece la scoala incepand cu anul scolar 2020-2021:

Numarul de ore alocat disciplinelor din planurile-cadru de invatamant este in medie de 20 de ore pe saptamana la invatamantul primar, in medie de 25 de ore pe saptamana la invatamantul gimnazial și in medie de 30 de ore pe saptamana la invatamantul liceal. Aceste ore sunt alocate atat pentru predare și evaluare, cat și pentru invatarea in clasa, asistata de cadrul didactic, a continuturilor predate.

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu