characters characters

Lansarea proiectului „Cresterea sanselor la integrare si viata normala pentru femei in primul an dupa nasterea copilului”

10 iunie 2021    |   424 vizualizări

Varsta: 18 ani +, 0 - 3 ani.

It takes a village
Asociatia Grupul de Initiativa Kiseleff a lansat in iunie proiectul „It takes a Village”, prin care urmareste sa creasca gradul de constientizare a populatiei cu privire la problematica depresiei post-partum si la felul in care ea afecteaza atat starea de sanatate a mamei, cat si dinamica familiei. Initiativa include un screening gratuit pentru depistarea depresiei post-partum si formarea unor grupuri de suport pentru femeile care se confrunta cu aceasta tulburare. In paralel, vor avea loc actiuni de informare si constientizare la nivelul publicului larg si al autoritatilor, cu scopul final de a genera un set de politici publice pentru adresarea acestei problematici.

Proiectul este derulat de Asociatia Grupul de Initiativa Kiseleff cu sprijinul financiar Active Citizens Fund Romania, program finantat de Islanda, Liechtenstein si Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021.

Asa cum “este nevoie de un sat pentru a creste un copil” (“It takes a village to raise a child“), asa consideram ca este nevoie de o comunitate pentru a ajuta mamele afectate de depresia post-partum sa depaseasca in siguranta aceasta tulburare ce afecteaza una din 7 femei care au nascut. Proiectul porneste de la constatarea pe care o fac femeile care nasc, din experienta lor directa: perioada de dupa nastere este una foarte solicitanta si, in conditiile vietii moderne, chiar prea solicitanta pentru a putea fi suportata de catre mama de una singura. Mai mult decat atat, in conditiile pandemiei Covid-19 care a impus ca masura de siguranta distantarea sociala, presiunea resimtita de catre aceste femei la nivel individual este cu atat mai crescuta iar mijloacele de interventie (sprijin din partea familiei extinse, grupului de prieteni, accesul la servicii specializate) aproape inexistente. Astfel, nu doar numarul persoanelor afectate de anxietate a crescut in ultimul an, dar si numarul persoanelor afectate de depresia post-partum. Depresia post-partum are efecte invalidante asupra femeilor, pana acolo incat acestea nu se pot ingriji pe ele sau nou-nascutul care depinde de ele. Cu toate acestea, persoanele afectate de depresia post-partum sunt inexistente pentru sistemul medical din Romania. Nu exista preventie, iar accesul la tratament este ingreunat de lipsa informatiilor si a suportului acordat mamelor.

”It takes a Village” isi propune sa aduca in atentia publicului si a sistemului (de sanatate) problematica depresiei post-partum si necesitatea luarii de masuri adecvate prin mai multe actiuni: organizarea de intalniri cu specialisti, campanie de consultare a femeilor care se confrunta cu simptome de depresie post-partum (derulata online, cu ajutorul unui chestionar) formularea unui memoriu adresat Ministerului Sanatatii pentru un program de preventie si tratament adecvat. Totodata, proiectul va oferi sprijin punctual: 35 de femei vor participa la un screening specializat gratuit in urma caruia vor obtine recomandari de la terapeut, iar 20 dintre acestea vor fi incluse intr-un program de grupuri de suport.

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu