characters characters

La fiecare 39 de secunde, un copil moare din cauza pneumoniei

Pneumonia ucide mai multi copii decât orice alta boala infectioasa

13 noiembrie 2019    |   162 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 0 - 3 ani.

Unicef
Peste 800.000 de copii sub cinci ani si-au pierdut viata din cauza pneumoniei anul trecut, la nivel mondial, mai precis un copil la fiecare 39 de secunde, potrivit unei noi analize. Majoritatea deceselor s-au inregistrat in rândul copiilor sub doi ani, aproape 153.000 fiind in prima luna de viata.

In România, anul trecut s-au inregistrat 2.200 de cazuri de pneumonie bacteriana la copii sub 5 ani, insemnând 42 de cazuri pe saptamâna. In privinta deceselor cauzate de acest tip de pneumonie, in România numarul estimat este de 390 sau 8 cazuri pe saptamâna la copiii sub 5 ani.

Tragand un semnal de alarma, sase organizatii importante din domeniul sanatatii si al bunastarii copiilor - ISGlobal, Salvati Copiii, UNICEF, Every Breath Counts, Unitaid si Gavi, Alianta pentru Vaccinuri - lanseaza, astazi, 12 noiembrie, cu ocazia Zilei Mondiale de Lupta Impotriva Pneumoniei, un apel la actiune la nivel global. In ianuarie 2020, grupul va organiza in Spania Forumul mondial privind pneumonia la copii, la care vor participa lideri mondiali.

„Zilnic, aproape 2.200 de copii sub cinci ani mor din cauza pneumoniei, o boala ce poate fi tratata si in mare parte prevenita. Un angajament puternic la nivel global si cresterea investitiilor sunt critice in lupta impotriva acestei boli. Vom putea salva vietile a milioane de copii doar prin interventii eficiente din punct de vedere al costurilor, menite sa ofere copiilor protectie, preventie si tratament in comunitatile in care traiesc”, a afirmat Henrietta Fore, directorul executiv al UNICEF.

Pneumonia este cauzata de bacterii, virusuri sau fungi, iar copiii afectati de aceasta boala se confrunta cu dificultati in respiratie din cauza acumularii de puroi si lichid la nivelul plamanilor.

In 2018, aceasta boala a provocat un numar mai mare de decese in rândul copiilor sub cinci ani decat oricare alta maladie. Diareea a cauzat moartea a 437.000 de copii sub cinci ani, iar malaria a ucis 272.000 de copii. Peste jumatate dintre decesele survenite in rândul copiilor in urma pneumoniei s-au inregistrat in doar cinci tari: Nigeria (162.000), India (127.000), Pakistan (58.000), Republica Democrata Congo (40.000) si Etiopia (32.000).

Copiii cu sistemul imunitar slabit din cauza altor infectii, precum HIV, sau a subnutritiei, și cei care traiesc in zone cu un nivel ridicat de poluare a aerului si apa nesigura sunt expusi unui risc mult mai mare.

Aceasta boala poate fi prevenita prin vaccinare și tratata cu usurinta cu ajutorul unor antibiotice accesibile, in cazul in care este diagnosticata corect.

Insa zeci de milioane de copii sunt in continuare nevaccinati si unul din trei copii care prezinta simptome nu beneficiaza de asistenta medicala de care are nevoie. In prezent, in România, vaccinul pneumococic conjugat nu este inclus in calendarul national de vaccinare, urmând ca acest lucru sa se faca in functie de fondurile disponibile.

Intr-un apel comun la actiune, organizatiile indeamna:

 • Guvernele din tarile cele mai afectate sa elaboreze si sa implementeze strategii pentru controlul pneumoniei in scopul reducerii numarului de cazuri de pneumonie la copii, precum si sa imbunatateasca accesul la asistenta medicala primara prin intermediul unei strategii mai ample privind acoperirea universala a serviciilor medicale;
 • Tarile mai bogate, donatorii internationali si companiile din sectorul privat sa creasca acoperirea vaccinala prin reducerea costului celor mai importante vaccinuri si asigurarea stocurilor Aliantei pentru Vaccinuri, Gavi, dar si sa aloce mai multe fonduri pentru cercetare si inovare in vederea combaterii pneumoniei.

Adauga tu primul comentariu:

 • Numele tau
  *Camp obligatoriu
 • Scrie aici comentariul tau!
  (maxim 1000 caractere)
 • Introdu codul de securitate alaturat

  Nu înţeleg codul
  *Camp obligatoriu