characters characters

Jocurile pe calculator duc copiii la psiholog

28 decembrie 2009    |   537 vizualizări
 

Adolescentii au pus stapanire pe calculatorul cu jocuri violente, astfel ca parintii i-au dus pe cei mici la specialisti. Elevii afla ce alte variante de timp liber pot avea daca renunta la cateva ore de stat cu ochii in monitor.

Cum scoala s-a inchis de sarbabatori, iar zapada s-a topit, copiii au pus stapanire peste calculator, mouse si tastatura, incingand ore in sir sesiuni de jocuri online. In preferinte domina jocurile cu impuscaturi si mult sange, astfel ca parintii au intrat in panica. Discutiile cu cei mici nu prea au adus rezultate, astfel ca parintii s-au reorientat catre psihologi, in speranta ca acestia vor gasi un remediu.

Adrian Telo, psiholog de copii, are parte in fiecare saptamana de cazuri noi, dar fiecare poveste pe care o aude pare copiata la indigo cu cele anterioare. „Exista o poveste clasica: parintii muncesc de dimineata pana seara, iar atunci cand ajung acasa il gasesc pe cel mic la calculator. Parintii incearca sa isi indeparteze odraslele de calculator, dar nu reusesc. Unii chiar paroleaza calculatorul, altii il sting, dar efectul nu e niciodata cel scontat”, a spus Adrian Telo. Singurul detaliu care difera este varsta pacientilor, de la micuti de cinci ani pana la oameni maturi care descopera pc-ul si le este revolutionata existenta.

Dupa o serie de zece sedinte, psihologul timisorean poate spune cu exactitate cum ar putea fi tratata problema. Culmea, asa zisul vinovat este tocmai cel care a reclamat problema: parintele. „De multe ori, copiii se simt abandonati de parinti. Ei sunt convinsi ca munca e primul loc. Cum la sapte-opt ani nu au un cel mai bun prieten, ei se refugiaza in calculator. Solutia nu e aruncatul calculatorului pe geam, ci o discutie lunga cu odrasla. Pana la urma, calculatorul e viitorul, dar printr-o masura mica si prin jocuri”, adauga Telo.

Trateaza o boala care nu exista
„Nu se poate vorbi de o boala a utilizatorului de calculatorul. Pur si simplu, jucatorului i se pare mult mai fascinanta lumea din joc decat realitatea in sine. Eu nu ofer medicamente pentru pacient, ci mediez o discutie intre copil si parinte”, a spus Adrian Telo. Psihologul le da sfaturi parintilor cu care sa-i controleze pe cei mici.
 
 
Sursa: www.adevarul.ro

 

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu