characters characters

Iubirea dintre parinti influenteaza viitorul copiilor

17 februarie 2020    |   955 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani.

relatia de cuplu si fericirea copiilor
In cele mai multe cupluri, aparitia unui copil inseamna trecerea relatiei pe plan secundar. Insa cercetarile arata ca atunci cand iubirea dintre partenerii de cuplu este mentinuta in viata, copiii au de castigat pe termen lung.

Citeste si:

Cele mai fericite casnicii: cele cu multi copii si cele fara niciun copil 

Conflictele dintre parinti ii afecteaza pe copii pe termen lung

 
Un studiu realizat in Nepal arata ca iubirea dintre parinti influenteaza atat de mult cresterea copilului incat se poate spune ca ii modeleaza viitorul. Studiul a fost realizat de cercetatori din cadrul Universitatii din Michigan si din cadrul Universitatii McGill din Quebec.

Cuplurile participante la studiu au raspuns separat, dar simultan si chestionare despre nivelul de afectiune fata de partenerul de cuplu. Copiii acestor cupluri au fost observati timp de 12 ani pentru a analiza felul in care decurge educatia lor si deciziile legate de casatorie. Autorii au descoperit ca acei copii ai caror parinti au raspuns ca se iubesc (destul sau foarte mult) au ramas in scoala pentru o perioada mai lunga si s-au casatorit mai tarziu.

Autorii studiului arata ca: „Familia nu este doar inca o institutie. Nu este ca scoala sau ca locul de munca. Este locul unde traim emotii si sentimente. Dovezile stiintifice ca iubirea, aceasta componenta emotionala a familiei are un impact de lunga durata asupra vierii copiilor este un aspect important in intelegerea influentei puternice pe care familia o are asupra copiilor.”

In Nepal, pana in anii 70, casatoriile au fost in mare parte aranjate, iar divorturile rare. Incepand cu anii 70, lucrurile au inceput sa se schimbe, crescand numarul casatoriilor din dragoste. Numarul divorturilor este in continuare scazut, dar acesta devine mai obisnuit.

Accesul la educatie a devenit de asemenea mai larg. Copiii incep scoala la 5 ani si continua studiile pana in clasa a 10, cand pot sa dea un examen care le ofera un certificat de absolvire. Mai putin de 3% dintre femeile casatorite cu varsta intre 15 si 49 ani au obtinut un astfel de certificat in 1996, in comparatie cu aproape un sfert dintre femei care au obtinut un certificat de absolvire a scolii in 2016. Procentul barbatilor care aveau un astfel de certificat in 2016 a fost de 36,8%.

Urmatoarea intrebare importanta la care cercetatorii urmeaza sa raspunda este de ce iubirea dintre parinti influenteaza astfel viitorul copiilor. Autorii mentioneaza printre posibilelel explicatii faptul ca atunci cand partenerii de cuplu se iubesc, tind sa investeasca mai mult in copiii lor, incurajandu-i sa ramana in scoala mai mult. De asemenea, mediul familial poate fi mai fericit cand parintii se iubesc, iar copiii sunt mai putin tentati sa paraseasca familia printr-o casatorie timpurie. In plus, copiii pot sa ia relatia parintilor drept model demn de urmat, asteptand mai mult timp pana gasesc o relatie la fel de reusita ca a parintilor lor. Indiferent de explicatie, ideea principala ramane ca iubirea dintre parinti nu este irelevanta pentru copii, ci conteaza in mod semnificativ.

Sursa: ScienceDaily.com


*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu