characters characters

Invatarea eficienta – ce inseamna si cum se poate realiza

10 octombrie 2018    |   1075 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani.

invatarea eficienta
Cand vine vorba de rezultatele copiilor lor, unii parinti pretind excelenta in forma ei cea mai pura. In absenta pasiunii pentru un anumit domeniu, cei mici trebuie sa faca performanta in mod impus si sa-si sacrifice adevaratele hobby-uri, timpul de joaca sau orele de relaxare alaturi de prieteni. In ce priveste scoala, sunt cateva metode prin care putem incuraja interesul copiilor pentru educatie.

Copiii au o curiozitate naturala in ceea ce priveste lumea inconjuratoare, curiozitate care se manifesta inca de la nastere. Fiinta umana, in fiecare stadiu al dezvoltarii sale, are nevoi sau interese, iar cunoasterea si respectarea acestora asigura implicarea copilului in procesul propriei invatari.

Copilul este motivat sa invete daca ceea ce invata este legat de realitate, daca este util si il ajuta in viata cotidiana sau daca, pur si simplu, ii face placere – asa cum se intampla in cazul sporturilor sau al artelor, de exemplu.

Invatarea eficienta se realizeaza intr-o atmosfera placuta, in care copilul simte ca poate decide, ca are un anumit grad de libertate, in care are voie sa greseasca si in care este sustinut sa corecteze greselile, nu criticat pentru ele sau comparat cu alti copii.

Cand vine vorba de performanta, copiii isi pot orienta singuri resursele intr-o anumita directie cu conditia ca zona respectiva sa le trezeasca un interes real, o pasiune.

Ce motivatie au copiii care invata

Ce ii motiveaza pe copii sa invete din proprie initiativa si cum pot profesorii si parintii sa le incurajeze o atitudine pozitiva in raport cu scoala?

„Copiii au nevoie sa se implice activ in propria invatare, sa decida, sa simta ca au o anumita libertate in actiunile lor, sa stie ca pot gresi si ca e in regula sa nu stie, ca primesc sprijin ca sa corecteze si sa afle. Aceasta inseamna de fapt a invata, a nu sti si a putea sa gresesti.

Daca parintele sau profesorul reactioneaza prin cearta (ton ridicat, critica, repros, cuvinte nepotrivite), atunci cand copilul greseste sau nu stie, daca il compara cu ceilalti, nu cu el insusi, atunci apar consecinte negative atat pentru dezvoltarea emotionala, dar si pentru invatare“, sustine Cristina Honcioiu, specialist Intuitext in educatie.

Citeste continuarea articolului.

Adauga tu primul comentariu:

 • Numele tau
  *Camp obligatoriu
 • Scrie aici comentariul tau!
  (maxim 1000 caractere)
 • Introdu codul de securitate alaturat

  Nu înţeleg codul
  *Camp obligatoriu