characters characters

Studiu. Invatarea cititului modifica structura creierului

14 martie 2019    |   748 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani.

cititul si modificarile cerebrale
Un studiu recent arata ca programele intensive de imbunatatire a cititului la copii sunt asociate cu modificari ale creierului, ducand la crearea de materie alba, care are rolul de crestere a comunicarii intre regiunile cerebrale.

La studiu au participat copii cu varsta intre 8 si 10 ani, in urma unui program de educatie remediala privind abilitatile de citire. Imagistica cerebrala a copiilor a indicat faptul ca materia alba, care are rolul de a transmite semnalele intre zonele cu materie cenusie, a crescut in urma programului, reflectand si abilitatea copiilor de a citi mai bine.

Autorii arata ca descoperirea acestor modificari cerebrale sunt importante nu doar pentru tratarea dizabilitatilor de citire, dar si pentru tratarea altor probleme de dezvoltare, inclusiv autismul.

Studiul a urmarit 72 de copii, care au participat timp de 6 luni la un program de imbunatatire a abilitatilor de citire. Creierul lor a fost scanat inainte si dupa program, urmarind in special structura materiei albe.

Studii anterioare au aratat ca atat copiii, cat si adultii care au probleme cu cititul, aveau zone compromise ale materiei albe. Noul studiu a aratat ca 100 de ore de invatare intensiva a cititului pot aduce materia alba la niveluri normale. Imbunatatirea materiei albe a dus la o conectivitate de 10 ori mai buna intre regiunuile creierului.

Imagistica cerebrala a copiilor participanti la program a fost comparata cu cea a copiilor care nu au participat la program. Acestia din urma nu au prezentat nicio schimbare la nivelul materiei albe. Copiii care si-au imbunatatit cel mai mult abilitatile de citire au avut si nivelurile cele mai ridicate de crestere a materiei albe.

"Faptul ca o interventie comportamentala poate imbunatati atat performanta intelectuala, cat si microstructura materiei albe este un progres semnificativ in tratarea si intelegerilor problemelor de dezvoltare ale copiilor.”, declara autorii.

Sursa: ScienceDaily.com 


*Sursa foto: Pixabay.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu