characters characters

Ministerul Educatiei a solicitat Ministerului Sanatatii clarificari referitoare la procedura de testare rapida antigen din saliva in scoli

16 noiembrie 2021    |   252 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

teste de saliva in scoli
Avand in vedere colaborarea cu Ministerul Sanatatii in gestionarea situatiei epidemiologice existente la nivel national pentru desfasurarea cursurilor scolare in conditii de siguranta epidemiologica, dar si instructiunea emisa de acest minister cu privire la administrarea testelor pe baza de saliva si, fiind vorba de elevi, inclusiv cu varste mici, Ministerul Educatiei a solicitat precizari cu privire la urmatoarele aspecte:

1. Daca testele pe baza de saliva pot fi administrate la domiciliu sub supravegherea parintilor/apartinatorilor legali. În cazul unui raspuns pozitiv, acest lucru ar fluidiza foarte mult procesul de screening, avand in vedere faptul ca fiecare parinte este responsabil pentru sanatatea propriului copil, sprijinind astfel si obiectivul principal - consolidarea preventiei;

2. Daca testele pe baza de saliva administrate in scoala impun acordul parintilor/apartinatorilor legali. În cazul in care este nevoie de acest acord, Ministerul Educatiei adreseaza rugamintea de a completa cadrul legal pentru aplicarea instructiunii emise (elaborarea unui formular de acord pentru parinti/apartinatori legali si mentionarea bazei legale pentru aplicarea acestuia);

3. În conditiile in care in instructiune nu sunt mentionati prescolarii, se aplica sau nu se aplica instructiunea pentru acestia, avand in vedere faptul ca testarea a fost prevazuta in toate unitatile de invatamant preuniversitar (scoli si gradinite) pentru prescolari, elevi si toate categoriile de personal din scoli si gradinite.

De asemenea, avand in vedere precizarea publica a INSP cu privire la lipsa unei opinii oficiale referitoare la criteriul ratei de vaccinare de 60% in randul personalului fiecarei unitati de invatamant preuniversitar din Romania, Ministerul Educatiei a transmis INSP rugamintea de a exprima oficial opinia cu privire la acest criteriu asumat in Ordinul nr. 5.338/2.015/2021 pentru aprobarea masurilor de organizare a activitatii in cadrul unitatilor/institutiilor de invatamant in conditii de siguranta epidemiologica.

Ministerul Educatiei a solicitat autoritatilor responsabile cu achizitia si distribuirea testelor pe baza de saliva in scoli si gradinite, date si informatii cu privire la termenele de livrare pentru testele ce urmeaza a fi administrate prescolarilor, elevilor si tuturor categoriilor de personal.

Iata care este procedura publicata de Ministerul Sanatatii:

Testarea elevilor cu teste antigenice rapide din saliva se va realiza in prima si in a 4-a zi lucratoare a saptamanii. La nivelul fiecarei unitati de invatamant se va organiza procesul de testare.

Testarea se va efectua in sala de clasa/grupa, de catre cadrul medical/persoanele desemnate din cadrul unitatii de invatamant, la inceputul orelor de program. Testarea propriu-zisa este simpla si usor de executat, fara a necesita cunostinte medicale de specialitate.

Personalul unitatilor de invatamant va fi instruit privind colectarea testelor utilizate, acestea fiind considerate deseuri medicale cu potential infectios. Testele se vor arunca in cosuri de gunoi prevazute cu capac si pedala prevazute cu sac de gunoi, si vor fi colectate si eliminate pe un circuit separat, conform prevederilor OMS 1226/2012 pentru aprobarea Normelor tehnice privind gestionarea deseurilor rezultate din activitati medicale si a Metodologiei de culegere a datelor pentru baza nationala de date privind deseurile rezultate din activitati medicale.

Procedura de testare a elevilor se va incheia cu dezinfectia corecta a mainilor.

În cazul elevilor cu test antigenic rapid din saliva pozitiv:

a) Cadrul medical/persoanele responsabile desemnate vor anunta imediat parintii/reprezentantul legal al elevului.

b) Elevul va fi izolat in cabinetul medical sau in spatiul special desemnat si organizat, unde va fi monitorizat de catre un cadrul medical sau persoanele special desemnate, conform prevederilor prevazute la punctul VI – Protocoale, subpunctul 4 – Protocol de izolare a copiilor cu simptome specifice COVID-19 din Anexa la Ordinul comun MS/MEC/5338/2015/2021 pentru aprobarea masurilor de organizare a activitatii in cadrul unitatilor/institutiilor de invatamant in conditii de siguranta epidemiologica pentru prevenirea imbolnavirilor cu virusul SARS-CoV-2;

c) Cadrul medical sau, dupa caz, persoanele responsabile desemnate din cadrul unitatii invatamant vor solicita la directiile de sanatate publica judetene si a municipiului Bucuresti efectuarea testarii prin metoda RT-PCR elevului.

Unitatile de invatamant din sistemul public si privat vor raporta directiilor de sanatate publica judetene si a municipiului Bucuresti, cazurile cu rezultat pozitiv la testul antigenic rapid din saliva, in vederea testarii prin metoda RT-PCR.

Directiile de sanatate publica judetene si a municipiului Bucuresti vor asigura testarea prin RT-PCR a elevilor cu rezultat pozitiv la testul antigenic rapid din saliva.

De asemenea, directiile de sanatate publica judetene si a municipiului Bucuresti vor coordona din punct de vedere metodologic, in colaborare cu inspectoratele scolare judetene/Inspectoratul Școlar al Municipiului Bucuresti, testarea pentru diagnosticarea infectiei cu SARS-CoV-2 a elevilor in unitatile de invatamant si vor asigura instruirea cadrelor medicale si a persoanelor desemnate din unitatile de invatamant privind modalitatea de utilizare a testelor antigen de saliva.

Sursa: Edu.ro MinisterulSanatatii.ro


*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

 • Numele tau
  *Camp obligatoriu
 • Scrie aici comentariul tau!
  (maxim 1000 caractere)
 • Introdu codul de securitate alaturat

  Nu înţeleg codul
  *Camp obligatoriu