characters characters

Studiu. Cum ne influenteaza internetul abilitatile cognitive

20 iunie 2019    |   1315 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani, 18 ani +.

internetul si abilitatile cognitive
Indiferent daca este vorba de telefon sau calculator, internetul este prezent in viata noastra de zi cu zi. Ne-am obisnuit atat de mult cu acest lucru incat rareori ne intrebam cum ne influenteaza la nivel mintal timpul petrecut pe internet.

Citeste si:

Invatarea in epoca distragerii atentiei 

Abilitatile cognitive ale copilului tau – cum le incurajezi dezvoltarea 


O echipa de cercetatori a aratat de curant ca internetul poate produce alterari acute si sustinute in zone specifice ale cognitiei reflectate in modificari la nivelul creierului, afectand capacitatea de atentie, memoria precum si interactiunile sociale.

De exemplu, notificarile constante pe care le primim pe internet ne incurajeaza sa ne divizam atentia (trecand rapid de la o informatie la alta), ceea ce poate sa ne scada capacitatea de a ne concentra asupra unei singure activitati.

In plus, faptul ca avem acces usor la toate informatiile de care avem nevoie ne poate influenta felul in care invatam informatiile noi si apreciem cunoasterea in general.

Organizatia Mondiala a Sanatatii a propus intr-un raport publicat in 2018 ca timpul mediu petrecut online al copiilor intre 2 si 5 ani sa nu depaseasca o ora pe zi. Insa acelasi raport a mentionat ca majoritatea studiilor privind efectele internetului asupra mintii umane au fost realizate asupra adultilor. Asadar, este nevoie de mai multe cercetari care sa analizeze efectele negative, dar si beneficiile pe care le poate aduce internetul in dezvoltarea copiilor.

Unul dintre autorii studiului arata insa ca o modalitate simpla prin care parintii isi pot proteja copiii de efectele mai putin pozitive ale timpului petrecut pe internet este sa se asigure ca cei mici nu rateaza activitati importante pentru dezvoltarea lor, precum interactiunile sociale si exercitiul fizic, petrecand prea mult timp online.

Pentru a veni in sprijinul parintilor, specialistii in tehnologie au dezvoltat tot felul de programe care sa limiteze accesul copiilor la internet, in ceea ce priveste continutul accesat, dar si timpul petrecut online. Copiii care petrec mult timp online risca sa fie si victime ale cyberbullyingului, precum si a altor comportamente ce pot forma adictii si de aceea, este important ca parintii sa comunice frecvent cu copiii lor despre mediul online, explica cercetatorii.

Internetul poate fi un instrument util atat pentru copii, cat si pentru parinti, daca exista si o "practica a igienei online" ceea ce inseamna reducerea multitaskingului, reducerea comportamentelor de verificare constanta a notificarilor, evitarea activitatii online inainte de somn, precum si promovarea interactiunilor fata de in fata. Astfel, ne asiguram ca cei mici se pot bucura de avantajele pe care tehnologia digitala le aduce, precum invatarea online (internetul ofera copiilor o sursa nelimitata de cunoastere, prin cursuri online, carti online sau lectii online) sau comunicarea imediata (relatiile de prietenie si de familie pot fi mentinute cu ajutorul internetului atunci cand este nevoie).

Sursa: ScienceDaily.com


*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu