characters characters

Institutul de Sanatate Publica Bucuresti: Numarul scolarilor obezi s-a dublat

29 septembrie 2009    |   734 vizualizări
 

Numarul cazurilor de obezitate la elevii din invatamantul primar s-a dublat in ultimii 8 ani. Potrivit studiului realizat de Institutul de Sanatate Publica (ISP) Bucuresti, cauza principala este stilul de viata nesanatos al scolarilor. "Majoritatea copiilor obezi servesc mai multe gustari pe parcursul unei zile, constand in dulciuri, minuturi, snacks-uri si, rareori, consuma fructe. In alimentatia copiilor si adolescentilor supraponderali si obezi se regaseste de mai multe ori pe zi consumul de produse fast-food, dulciuri, bauturi racoritoare carbogazoase", a spus autorul raportului, dr. Aurelia Cordeanu.

"In structurarea regimului de activitate si odihna, sunt prezenti numerosi factori de risc, dintre care cei mai importanti vizeaza regimul alimentar dezechilibrat, cu consum crescut de alimente hipercalorice, activitatea fizica redusa, sedentarismul si durata insuficienta a somnului", a adaugat dr. Cordeanu.

Gradul de obezitate din copilarie influenteaza gradul de obezitate de la maturitate

Studiul arata ca se constata o crestere mai accentuata a obezitatii pe grupe de varsta la copiii din invatamantul primar. Daca in 2001, in clasa a IV-a, obezitatea neendocrina a fost de 1,6%, in 2008 a ajuns la 3,6%.

Obezitatea aparuta la copii si adolescenti are un impact deosebit asupra starii de sanatate, atat fizica cat si psihica. Studiul arata ca gradul de obezitate din copilarie influenteaza gradul de obezitate de la maturitate, impreuna cu consecintele generate de fenomene negative si complicatii la varsta adulta.

Aurelia Cordeanu spune ca intre factorii care determina obezitatea se regaseste stilul de viata nesanatos, concretizat printr-un orar al meselor modificat, scolarii mananca de doua ori pe zi sau numai odata.

Copiii supraponderali sau obezi au mai multe sanse sa devina adolescenti si adulti obezi comparativ cu copiii cu greutate normala, se arata in studiul realizat de ISP.

Adolescenta, in mod special, pare sa fie o perioada sensibila pentru aparitia obezitatii. Peste 80% din adolescentii obezi devin adulti obezi, totusi riscul ca un copil obez sa devina un adult obez este mai putin evident.

 


 

Consecintele imediate ale supraponderalitatii in timpul copilariei si adolescentei sunt de natura psiho-sociala



"Copiii obezi nu au incredere in ei si sunt nemultumiti in ceea ce priveste aspectul lor fizic. De cele mai multe ori, copiii si adolescentii obezi prezinta complexe de inferioritate, autostima relativ scazuta sau fluctuanta, adesea aceste comportamente fiind determinate si accentuate de anturaj, prin ironii, porecle etc.

Pentru copiii obezi, indepartarea de la jocuri este si ea o forma de stigmatizare sociala desi, adeseori, persoanele obeze devin adevarati confidenti de incredere, situati in umbra unor persoane normoponderale pe care le invidiaza in secret. De asemenea copiii si adolescentii obezi sunt mai predispusi sa aiba rezultate slabe la invatatura, sa aiba perspective mai reduse in gasirea unui loc de munca, sa fie izolati social", potrivit studiului.

Copiii considera ca obezitatea este un handicap fizic mai mare decat pierderea unui picior



Acei copii care sufera de obezitate considera ca aceasta boala este un handicap fizic mai mare decat pierderea unui picior. Pe langa impactul psihic, printre problemele de sanatate cu care se pot confrunta copiii si adolescentii obezi se numara: diabet tip II, cardiopatie, pancreatita, afectiuni ale ficatului, afectiuni osteoarticulare, probleme ortopedice (legate de structura piciorului), probleme respiratorii cum ar fi obturarea cailor respiratorii superioare si restrangerea excursiilor costale, ceea ce conduce la apnee in timpul somnului , reflux esofagian, calculi biliari, disfunctii ale stomacului, disfunctii in alimentatie, cum ar fi bulimia.

Excesul de greutate acumulat in jurul taliei la copiii si adolescentii obezi poate, de asemenea, sa creasca riscul aparitiei unor probleme cardiovasculare si a hipertensiunii, toleranta anormala la glucoza (care conduce la diabet) si cresteri ale colesterolului.

 


 
 
OMS descrie obezitatea ca o afectiune in crestere


Organizatia Mondiala a Sanatatii descrie obezitatea ca o afectiune in crestere imbracand aspectul unei epidemii mondiale care reprezinta o importanta problema de sanatate publica. Tulburare de nutritie cronica, obezitatea este in crestere in tarile industrializate, dar si in tarile in curs de industrializare.

In Statele Unite ale Americi prevalenta a crescut in ultimii 25 de ani de 2,3-3,3 ori, iar in Anglia de 2-2,8 ori in ultimii zece ani, a precizat seful Compartimentului de Igiena Copiilor si Tinerilor din ISP Bucuresti.

In Marea Britanie, copiii supraponderali reprezinta 22% din copiii in varsta de 6 ani si 31% dintre cei de 15 ani. In SUA copiii supraponderali reprezinta 27% dintre cei in varsta de 6 ani si 11 ani si 22% dintre cei de 12 si 18 ani.

Sursa:www.hotnews.ro

 

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu