characters characters

Grija si prezenta parintilor in copilarie este asociata cu fericirea la maturitate

02 februarie 2016    |   1045 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 18 ani +.

ingrijirea copilului
Ai primit suficienta atentie si te-ai simtit sprijinit de parinti in copilarie? Experientele din primii ani de viata se pare ca au un rol foarte important pentru nivelul starii de bine pe care il traim ca adulti.

Intr-un articol publicat de Univeristatea Notre Dame, o echipa de cercetatori sustin ca experientele din copilarie ne marcheaza modul in care evoluam ca adulti.

Conform lui Narvaez, cercetator si autor al studiului, unul dintre motivele pentru care copiii din SUA au un nivel de stare de bine mai scazut decat copiii din alte tari este acela ca: „Am uitat ca suntem mamifere sociale cu nevoi evoluate si specifice, de la nastere.”

Specia umana a evoluat odata cu felul in care ofera ingrijire copiilor. Ingrijirea primita de la parinti in copilarie cuprinde mai multe componente, printre care:

  • mangaieri,
  • reactiile parintelui la nevoile copilului inclusiv atentia la semnalele date de copil inainte de a incepe sa planga,
  • prezenta fizica constanta si atingeri pline de afectiune,
  • interactuni si jocuri cu cel mic
  • un mediu plin de afectiune.

Narvaez si restul cercetatorilor au cerut adultilor participanti la studiu sa descrie propria copilarie analizand aceste elemente: cat de multa afectiune fizica au primit? daca s-au jucat fara reguli impuse de parinti? au facut lucruri impreuna ca familie? au simtit ca sunt sprijiniti?

Adultii care au declarat existenta acestor practici in copilaria lor au un nivel mai scazut de depresie si anxietate, o mai mare abilitate de a intelege perspectiva altora si un nivel mai ridicat de compasiune, fata de adultii care au indicat un numar redus de experiente de joaca si ingrijire in copilarie. Acestia au o sanatate mintala mai precara, sunt mai stresati in situatiile sociale si sunt mai putin capabili sa inteleaga perspectiva altei persoane.

„Cercetarea de fata arata ca atunci cand copiii nu primesc in copilarie ceea ce au nevoie conform modului in care evolueaza, ei risca sa devina adulti cu capacitati sociale si morale scazute. Datorita stresului toxic din copilarie, calitatile pozitive nu au sansa de a creste si persoana devine mai reactiva la stres. Este greu sa manifesti compasiune cand esti concentrat doar asupra ta. ”, mai adauga Narvaez.

Sursa: ScienceDaily.com


*Sursa foto: John Spade, https://www.flickr.com/photos/john-spade/8376954253/

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu