characters characters

Indexul de Parenting 2021

72% dintre parintii romani considera ca iau mereu cele mai bune decizii

02 aprilie 2021    |   758 vizualizări

Varsta: 18 ani +, 0 - 3 ani, 0 - 18 luni.

indexul de parenting 2021
Indexul de Parenting (The Parenting Index 2021), realizat la initiativa Nestlé, este un studiu care incearca sa ofere o perspectiva completa asupra experientei de crestere a copiilor. La studiu au participat parinti din 16 tari, printre care si Romania, mame si tati ai caror copii au varsta intre 0 si 12 luni. Tati au fost intervievati cu conditia sa fie implicati in activitatile legate de cresterea copiilor (de exemplu - sa se implice in cel putin 3 actvititati o data pe saptamana).

Raportul analizeaza 8 factori care influenteaza experienta de parinte la nivel global, fara a incerca sa masoare daca parintii isi cresc bine sau nu copiii. Scopul studiului este de a scoate in evidenta factorii care duc la provocari in rolul de parinte.

Cum arata rezultatele Indexului de Parenting in Romania?

Romania se afla pe locul 9 din 16, cu un scor de 49/100. Parintii romani sunt multumiti in legatura cu sprijinul pentru viata profesionala in tara noastra si se afla pe primul loc in clasament cand vine vorba de incredererea in capacitatea lor de crestere a copiilor.

Factorii care ar putea fi imbunatatiti in mod semnificativ sunt: presiunea intensa venita din partea societatii - de altfel factorul cu cel mai mare impact negativ identificat si la nivel global si implicarea in mod egal a parintilor in cresterea copiilor.

Alte date despre parintii romani:

In ceea ce priveste cresterea copiilor, parintii romani considera medicii drept principala lor sursa de consiliere (77%), urmata de mama sau familie (60%) si partener (38%).

74% din mamele din Romania alapteaza pana la 6 luni, 53% dintre acestea spunand ca au alaptat o perioada pe care si-au planificat-o si 20% au prelungit perioada de alaptare planificata initial.

54% dintre mamele participante au ales sa intre in concediul de crestere a copilului, in timp ce 39% dintre ele nu sunt angajate. 90% dintre mame s-au declarat bucuroase sa stea acasa pentru a-si creste copilul.

In 50% din cazuri unul dintre parinti sta acasa cu copilul – in celelalte cazuri, copilul este de obicei ingrijit de catre o persoana din familia extinsa (44%).

15% dintre cei intervievati isi doresc pe viitor un sprijin mai bun din partea specialistilor, 15% sa fie mai bine pregatiti de la inceput, iar 34% sa primeasca mai multa incurajare din partea celor din jur - respectiv din partea partenerului, familiei, prietenilor, angajatorului sau alte persoane din cercul extins.

Factorul numarul 1. Absenta presiunii

61% dintre parintii romani declara ca sunt pregatiti pentru cresterea unui copil.

76% dintre acestia resimt preciunea sociala cand vine vorba de cresterea si hranirea copilului, declarand in acelasi timp ca nu sunt extrem de influentati de aceasta.

Factorul numarul 2. Siguranta financiara

49% dintre parintii romani declara ca bugetul familiei este afectat semnificativ de cheltuielile legate de cresterea unui copil, 30% dintre ei considerant ca serviciile de ingrijire medicate pentru copii sunt prea scumpe.

Factorul numarul 3. Sprijinirea vietii profesionale

67% dintre parintii romani se declara multumiti de concediul de maternitate/ paternitate, iar 74% considera ca a fost usor sa gaseasca o solutie de ingrijire a copiilor. PEntru 59% dintre parintii participant la studiu, echiilibrul dintre viata profesionala si cea personala este satisfacator.

Factorul numarul 4. Usurinta de a fi parinte

Acest factor descrie perceptia parintilor cu privire la dificultatile intampinate in ingrijirea copilului. Cu cat copiii dorm mai bine, intampina mai putine probleme de sanatate si pot fi hraniti mai usor, cu atat experienta parintilor este mai usoare. Pentru parintii romani, scorul la acest factor estemai ridicat decat media globala, 84% dintre ei declarand ca isi hranesc usor copiii, 74% dintre ei considerand ca bebelusul doarme bine, iar 79% dintre ei fiind multumiti de starea de sanatate a copilului.

Factorul numarul 5. Servicii de ingrijire medicala

Romania inregistreaza rezultate similare cu cele din alte tari in privinta acestui factor, 67% dintre romani considerand facil accesul la ingrijirea medicala pediatrica. In plus, 75% considera ca pot gasi cu usurinta informatiile de care au nevoie pentru a face alegeri potrivite in ingrijirea copilului, iar 71% se declara multumiti de alegerile privind alaptarea. 61% dintre parinti sunt multumiti de sprijinul medica primit pentru recuperarea dupa nastere.

Factorul numarul 6. Facilitati si activitati pentru parinti

Acest factor se refera la oportunitatile de socializare si conectare a parintilor cu alti parinti, in afara familiei. Romania inregistreaza rezultate similar cu cele ale altor tari, 43% dintre parintii participant la studio aratand ca au acces la oportunitati si facilitati adecvate nevoilor lor, 54% dintre mame declarand ca se simt confortabil in privinta alaptarii in public si 59% dintre parinti avand access la sprijin medical pentru deciziile privind alimentatia copiilor.

Factorul numarul 7. Implicarea in mod egal a parintilor

In tara noastra, tatii sunt in continuare implicati mai putin in ingrijirea copilului si mai mult in viata profesionala. 51% dintre respondenti au declarat ca nu au observant o imbunatatire a acestui aspect in comparatie cu generatiile anterioare. Pentru 32% dintre respondenti, partenerul de cuplu este mai putin implicat in cresterea copilului, iar pentru 43%, este mai putin implicat in sarcinile casnice.

Factorul numarul 8. Increderea parintilor in fortele proprii

Acest factor este descris ca implinirea simtita de parinti, increderea in fortele lor si convingerea ca iau intotdeauna cele mai bune decizii pentru copil. PArintii romani se claseaza pe primul loc din 16 in privinta acestui aspect:

  • 80% declara ca se simt complet impliniti in rolul de parinte
  • 72% declara ca au o stare fizica si psihica buna si ca deciziile lor privind copilul sunt intodeauna cele mai bune

Citeste raportul complet aici.


*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu