characters characters

Impreuna hranim speranta celor aflati in dificultate: o noua editie a Colectei Nationale de Alimente

13 decembrie 2024    |   182 vizualizări

Varsta: 18 ani +.

Banca de alimente
In perioada 13-15 decembrie, Federatia Bancilor pentru Alimente din România – FBAR si cele noua Banci Regionale pentru Alimente din Bucuresti, Cluj, Roman, Brasov, Oradea, Timisoara, Constanta, Craiova, Galati organizeaza traditionala Colecta Nationala de Alimente, una dintre cele mai mari campanii de solidaritate din România, menita sa aduca alinare persoanelor vulnerabile. Campania reuneste parteneri, voluntari, organizatii si comunitati din intreaga tara sub sloganul „Impreuna hranim speranta”.

Editia de Craciun a Colectei Nationale de Alimente face un apel la solidaritate, invitând clientii magazinelor partenere – Lidl România, PENNY | REWE România, Auchan România si Kaufland România – sa sprijine concret persoanele aflate in dificultate. Oamenii sunt incurajati sa achizitioneze produse alimentare neperisabile, precum conserve, paste, orez, zahar, ulei, faina, cereale, dulciuri sau alimente pentru copii, sa le aseze in punga portocalie, simbol al sperantei, si sa le depuna in spatiile special amenajate, amplasate dupa casele de marcat.

Campania se deruleaza in 985 magazine ale retailerilor parteneri, astfel:

  • la nivel national, in oricare dintre cele 363 magazine Lidl România;
  • la nivel national, in oricare dintre cele 403 magazine PENNY | REWE România;
  • in 42 magazine Auchan România din toata tara;
  • in 177 magazine Kaufland România din toata tara.

Toate alimentele donate vor fi distribuite in scurt timp dupa colectare, prin prin Reteaua Bancilor pentru Alimente si organizatiile partenere, catre cei mai vulnerabili. Fiecare donatie conteaza si va aduce de sarbatori alinare si speranta pentru cei care trec prin momente dificile: familii nevoiase care abia reusesc sa puna ceva pe masa; mame singure care se straduiesc sa ofere un viitor copiilor lor; copii din centre de plasament, de zi sau de recuperare; vârstnici care isi duc zilele in singuratate; persoane fara adapost si multi alti oameni in mare nevoie din toata tara.

Mii de voluntari, de toate vârstele si din diverse medii, recunoscuti dupa vestele portocalii, vor fi prezenti in magazinele participante pentru a incuraja donatiile si a colecta produsele, oferind sprijin si informatii celor care doresc sa contribuie. In toata tara, ei vor fi vocea solidaritatii, conectând generozitatea oamenilor cu cei care au nevoie. Ioana, unul dintre voluntarii din editia anterioara, marturiseste: „Am trait o emotie aproape permanenta, cu fiecare intâlnire pe care am avut-o. Atât in fata celor care refuzau invitatia noastra, precum si in fata celor care pareau a fi mai vulnerabili decât noi, dar de fapt erau mai puternici, pentru ca daruiau. Suntem facuti sa daruim!”

Intr-un context economic si social tot mai dificil, numarul persoanelor afectate de saracie si lipsa hranei creste constant. Potrivit INS, 32% dintre români sunt la risc de saracie sau excluziune sociala, cel mai mare procent din UE (media fiind 22%). Copiii sunt cei mai vulnerabili, iar un studiu World Vision din 2024 arata ca 22% dintre copiii din mediul rural merg la culcare flamânzi. In acest cadru, Colecta Nationala de Alimente devine un exemplu al puterii solidaritatii si colaborarii.

„Colecta Nationala de Alimente este mai mult decât o initiativa caritabila; este o ocazie de a impartasi din ceea ce avem cu cei care au mai putin. In doar trei zile, putem transforma cumparaturile zilnice intr-un gest de solidaritate care schimba vieti. Impreuna, generozitatea devine speranta.” Gabriel Sescu, presedinte Federatia Bancilor pentru Alimente din România – FBAR.

Campania este posibila datorita sprijinului oferit de partenerii consacrati ai Retelei Bancilor pentru Alimente, care sustin zi de zi misiunea acesteia de a reduce risipa alimentara si saracia: Lidl România, PENNY | REWE România, Auchan România, Kaufland România, CHEP România si Edenred România.

Aceasta initiativa este o parte esentiala a misiunii Retelei Bancilor pentru Alimente, care urmareste reducerea risipei alimentare si sprijinirea persoanelor vulnerabile. Pe lânga activitatea zilnica de salvare a hranei oferite de companii, cele doua editii anuale ale Colectei mobilizeaza publicul sa doneze pentru cei in dificultate, promovând solidaritatea intr-o societate tot mai fragmentata.

Colecta de Alimente, o campanie de traditie desfasurata la nivel european, a ajuns in România la cea de XI-a editie. In cele zece editii anterioare, peste 747 de tone de alimente au fost colectate si distribuite catre zeci de mii de persoane vulnerabile datorita generozitatii donatorilor, partenerilor si voluntarilor.

Federatia Bancilor pentru Alimente din România – FBAR, impreuna cu cele noua Banci Regionale pentru Alimente din Bucuresti, Cluj, Roman, Oradea, Brasov, Timisoara, Constanta, Craiova, Galati, constituie o mare retea nationala de solidaritate la dispozitia societatii, organizatiilor caritabile si a celor mai vulnerabili dintre noi, o punte intre existenta surplusului de alimente si cei care au mai multa nevoie de hrana. Bancile pentru Alimente colecteaza si doneaza ONG-urilor partenere produse pe care producatorii, importatorii, distribuitorii sau retailerii le doneaza. Obiectivul asumat al Bancilor este acela ca alimentele si produsele nealimentare considerate surplusuri, in care au fost investite resurse materiale, timp si munca, sa nu ajunga pierderi sau risipa, ci sa fie consumate de catre cei aflati in dificultate si care nu au putere de cumparare, contribuind astfel si la reducerea emisiilor de gaze produse de deseurile alimentare.

FBAR se inspira din modelul Federatiei Europene a Bancilor pentru Alimente (FEBA) si este recunoscuta ca membru cu drepturi depline al acesteia. Din 2016, când a fost creata prima Banca pentru Alimente din România la Bucuresti si pâna astazi, Reteaua Nationala a Bancilor pentru Alimente a salvat de la pierdere si risipa peste 27.100 tone de alimente, in valoare de peste 63 milioane euro. Aceste alimente au fost transformate in aproximativ 54,3 milioane de portii de hrana pentru peste 292.600 persoanele in dificultate, aflate in grija a 807 ONG-uri partenere.

Pentru mai multe informatii: office@bancapentrualimente.ro; 0742 028 855

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu