characters characters

Implicarea parintilor in activitatea scolara a copiilor

21 septembrie 2018    |   2362 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani.

parinti prea implicati
Parintii care sunt prea implicati in activitatea scolara a copiilor pot induce acestora un nivel ridicat de autocritica, arata un studiu realizat de-a lungul a cinci ani in Singapore. Cand parintii au asteptari ridicate fata de rezultatele scolare ale copiilor, pot sa le ceara sa obtina doar note bune sau reactionazae exagerat la greselile acestora. Asemenea actiuni pot avea consecinte nefericite asupra copiilor.

Copiii aflati in aceasta situatie pot deveni extrem de critici fata de ei insisi, iar aceasta tendinta se intensifica de-a lungul timpului. Studiul a aratat ca acesti copii au prezentat si simptome accentuate de depresie si anxietate.

Citeste si alte materiale pe aceeasi tema:

Cum ii afecteaza pe copii perfectionismul parintilor

Perfectionismul este in crestere in randul adolescentilor


Astfel ia nastere perfectionismul „negativ”. „Atunci cand parintii sunt prea implicati in vietile copiilor, acestia din urma pot intelege ca ceea ce fac ei nu este niciodata suficient de bine. Ca urmare, copilului ii va fi frica sa faca si cea mai mica greseala si se va invinovati pentru ca nu este perfect. In timp, acest comportament perfectionist va fi daunator pentru starea de bine a copilului, crescand riscul simptomelor de depresie, anxietate si chiar riscul de suicid, in cele mai grave cazuri.” arata autorii.

Studiul a evaluat doua aspecte ale perfectionismului in randul copiilor: tendinta de a fi critici fata de ei insisi (o ingrijorare exagerata fata de propriile greseli si imperfectiuni) si perfectionismul perceput social (convingerea copilului ca alti oameni au asteptari nerealist de ridicate fata de el insusi).

La studiu au participat copii cu varsta intre 7 si 10 ani si, din fiecare familie, parintele care are cea mai apropiata relatie cu copilul.

Studiul este unul dintre putinele care abordeaza perfectionismul in randul copiilor, majoritatea cercetarilor pe aceasta tema fiind realizate asupra adolescentilor si studentilor.

Gradul de implicare al parintilor in activitatea copiilor a fost masurat printr-un experiment in care copilul trebuia sa rezolve o serie de puzzle-uri intr-un interval limitat de timp. Parintele era prezent in camera, fiind informat ca poate sa il ajute pe copil atunci cand crede ca este necesar. Un exemplu de implicare exagerata a parintelui este intreruperea acestuia si corectarea unei actiuni facute de copil. Nivelul de perfectionism si simptomele de anxietate si depresie au fost apoi masurate prin chestionare completate de copii si parinti. 60% dintre copii au aratat un nivel ridicat de critica fata de ei insisi, iar 78% dintre copii au declarat ca oamenii din jur au asteptari extrem de ridicate de la ei.

Autorii atrag atentia asupra faptului ca asemenea convingeri ii fac pe copii sa se teama de greseli, sa nu recunoasca atunci cand au gresit sau cand au nevoie de ajutor, accentuandu-si si mai mult problemele emotionale.

Cum poti folosi aceste informatii:

  • Lasa spatiu copilului tau pentru a gresi si a invata din greseli. Procesul de invatare implica in mod natural si greseli.
  • Arata-i copilului tau ca ii apreciezi eforturile si trasaturile pozitive de caracter, nu doar rezultatele obtinute.
  • Lasa-l pe copil sa faca alegeri si sa gestioneze consecintele alegerilor sale, atunci cand acestea nu ii pun in pericol sanatatea sau siguranta.


Sursa: ScienceDaily.com 


Sursa foto: Pixabay.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu