characters characters

Impactul COVID-19 asupra sanatatii mintale fragile a copiilor si a tinerilor reprezinta doar „varful aisbergului” – UNICEF

06 octombrie 2021    |   457 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani, 18 ani +, 0 - 3 ani.

raportul Starea copiilor lumii UNICEF
Copiii si tinerii ar putea resimti impactul COVID-19 asupra sanatatii mintale si a bunastarii lor multi ani de acum incolo, a avertizat UNICEF astazi in raportul sau emblematic.

Potrivit raportului The State of the World’s Children 2021; On My Mind: promoting, protecting and caring for children’s mental health [Starea copiilor lumii 2021. In mintea mea: promovarea, protejarea si ingrijirea sanatatii mintale a copiilor]– cea mai completa analiza a UNICEF referitoare la sanatatea mintala a copiilor, a adolescentilor si a persoanelor responsabile de copii in secolul XXI, chiar si inainte de COVID-19 copiii si tinerii duceau povara afectiunilor mintale fara sprijinul unor investitii semnificative pentru combaterea acestora.

Conform ultimelor estimari disponibile, la nivel mondial, peste unu din sapte adolescenti cu varste cuprinse intre 10 si 19 ani traieste cu o tulburare mintala diagnosticata. Aproape 46.000 de adolescenti se sinucid anual, suicidul fiind intre primele cinci cauze de deces la nivelul acestei grupe de varsta. Totodata, se observa in continuare discrepante majore intre nevoile legate de sanatatea mintala si fondurile alocate sanatatii mintale. Raportul semnaleaza faptul ca, la nivel mondial, cheltuielilor cu sanatatea mintala li se aloca un procent de aproximativ 2% din bugetele publice dedicate sanatatii.

„Au fost 18 luni extrem de lungi pentru noi toti – mai ales pentru copii. Din cauza carantinelor nationale si a restrictiilor de deplasare impuse de pandemie, copiii si-au petrecut ani indelebili din viata lor departe de familie, prieteni, salile de curs, joaca – elemente cheie ale copilariei insesi”, a afirmat Directorul Executiv al UNICEF, Henrietta Fore. „Impactul este unul semnificativ, reprezentand doar varful aisbergului. Chiar si inaintea pandemiei, mult prea multi copii erau impovarati de greutatea unor probleme de sanatate mintala ignorate. Guvernele investesc prea putin in abordarea acestor nevoi critice. Nu se acorda suficienta importanta raportului dintre sanatatea mintala si rezultatele obtinute pe parcursul vietii”.

Sanatatea mintala a copiilor in timpul pandemiei de COVID-19

Intr-adevar, pandemia si-a lasat amprenta. Potrivit primelor rezultate ale unui sondaj international realizat de UNICEF si Gallup in randul copiilor si adultilor din 21 de tari – rezultate prezentate in avanpremiera in Starea copiilor lumii 2021 – in medie, unu din cinci tineri in varsta de 15–24 de ani chestionati in cadrul sondajului a afirmat ca se simte deseori deprimat sau are un interes scazut pentru orice fel de activitate.

In pragul celui de-al treilea an al pandemiei de COVID-19, impactul asupra sanatatii mintale si a bunastarii copiilor si tinerilor continua sa cantareasca greu. Potrivit ultimelor date puse la dispozitie de UNICEF, la nivel global, cel putin unu din sapte copii a fost afectat in mod direct de masurile de carantina, in timp ce peste 1,6 miliarde de copii au suferit pierderi educationale. Intreruperea rutinei, a educatiei, a activitatilor recreative, dar si grijile legate de veniturile si sanatatea familiei ii fac pe multi tineri sa incerce sentimente de teama, furie si ingrijorare pentru viitorul lor. De exemplu, in cadrul unui sondaj online realizat in China la inceputul anului 2020, citat in Starea copiilor lumii, aproximativ o treime dintre respondenti au declarat ca sunt cuprinsi de teama sau de anxietate.

Costul pentru societate

Afectiunile mintale diagnosticate, inclusiv ADHD, anxietatea, autismul, tulburarea bipolara, tulburarile de comportament, depresia, tulburarile alimentare, dizabilitatile intelectuale si schizofrenia, pot afecta serios sanatatea copiilor si a tinerilor, educatia acestora, rezultatele pe care le obtin in viata si capacitatea de a-si castiga existenta.

Chiar daca impactul asupra vietii copiilor este incalculabil, o noua analiza realizata de London School of Economics, inclusa in raport, indica faptul ca pierderile suferite la nivelul contributiei economice din cauza tulburarilor mintale care duc la dizabilitate sau la deces in randul tinerilor sunt estimate la aproximativ 390 de miliarde de dolari anual.

Factori de protectie

Raportul noteaza faptul ca, inca din primele zile de viata, o combinatie de factori genetici, experiente si factori de mediu, inclusiv ingrijirea parinteasca, scolarizarea, calitatea relatiilor, expunerea la violenta sau abuz, discriminarea, saracia, crizele umanitare si crizele sanitare precum COVID-19, modeleaza si afecteaza sanatatea mintala a copiilor pe tot parcursul vietii.

Desi factorii de protectie, precum ingrijirea oferita de persoane iubitoare, un mediu scolar sigur si relatii pozitive cu egalii, pot contribui la reducerea riscului aparitiei tulburarilor mintale, raportul avertizeaza asupra faptului ca o serie de bariere importante, inclusiv stigmatizarea si lipsa finantarii, impiedica prea multi copii sa se bucure de o buna sanatate mintala sau sa acceseze sprijinul de care au nevoie.

Starea copiilor lumii 2021 indeamna guvernele si partenerii din sectorul public si cel privat sa se implice, sa comunice si sa actioneze pentru a promova sanatatea mintala a tuturor copiilor, adolescentilor si persoanelor care au in grija copii, pentru a-i proteja pe cei care au nevoie de ajutor si pentru a oferi ingrijire persoanelor celor mai vulnerabile, inclusiv prin:

  • Investitii urgente in sanatatea mintala a copilului si a adolescentului, realizate intersectorial, nu doar in domeniul sanatatii, abordand prevenirea, promovarea si ingrijirea intr-un mod integrat la nivelul intregii societati.
  • Integrarea si extinderea interventiilor bazate pe dovezi in sectorul sanatatii, al educatiei si al protectiei sociale – inclusiv a programelor de educatie parentala care promoveaza modele adecvate de ingrijire a copilului ce raspund nevoilor acestuia si care sprijina sanatatea mintala a parintelui si a persoanei responsabile de copil; sprijinirea sanatatii mintale de catre scoli prin servicii de calitate si relatii pozitive.
  • Comunicarea in legatura cu afectiunile mintale, prin abordarea stigmatizarii, prin promovarea unei mai bune intelegeri a sanatatii mintale si prin tratarea cu seriozitate a experientelor copiilor si tinerilor.

„Sanatatea mintala este o componenta a sanatatii fizice – nu ne mai putem permite sa o percepem altfel”, a afirmat Fore. „Observam de prea mult timp ca in tarile bogate si cele sarace deopotriva exista prea putina intelegere si prea putine investitii intr-o componenta critica pentru maximizarea potentialului fiecarui copil. Acest lucru trebuie sa se schimbe”.


*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu