characters characters

Guvernul a aprobat proiectul Legii Educatiei Nationale

16 septembrie 2009    |   680 vizualizări
 
Guvernul a aprobat, luni seara, proiectul Legii Educatiei, dupa ce a dezbatut ore intregi amendamentele parlamentarilor. Din peste 1.700 de propuneri de modificare, au fost acceptate doar 50.
Forma finala a acestui proiect, dar si a celor privind salarizarea unitara si restructurarea agentiilor statului vor fi publicate pe site-ul Guvernului.
Cele mai importante modificari anuntate, luni seara, de Executiv, se refera la conducerea scolilor si universitatilor
 
In ceea ce priveste scolile, acestea urmeaza sa fie conduse de consilii de administratie din care vor face parte atat parinti, profesori, cat si reprezentanti ai autoritatilor locale. Consiliul va alege directorul, care nu va avea dreptul sa faca parte din niciun partid politic, din momentul intrarii in vigoare a legii. Cei care sunt, in prezent, inscrisi pe listele unui partid politic vor avea la dispozitie 45 de zile pentru a alege intre scoala si politica.
De asemenea, politicienii nu vor avea dreptul sa faca parte din conducerea universitatilor.
Un alt amendament acceptat de Guvern prevede ca statul va finanta invatamantul prescolar si pe cel obligatoriu (clasele I-X) si in cazul institutiilor private si acreditate.

Consiliile locale vor face analize de nevoi in ceea ce priveste optiunile elevilor pentru o unitate de invatamant sau alta, evolutiile demografice, situatia spatiilor de scolarizare si a surselor de finantare. In baza acestor analize, vor fi aprobate proiectele planurilor de scolarizare pentru toate unitatile de invatamant din aria geografica gestionata.

Programele scolare vor acoperi maximum 75% din numarul de ore, iar 25% va fi alocat cadrelor didactice pentru "individualizarea modului de predare".

Noua forma a Legii Educatiei presupune crearea de programe educative pentru copiii si tinerii cu performante deosebite, care trebuie sa respecte "particularitatile de invatare" ale acestora.  
Totodata, Guvernul va obliga televiziunea publica si radioul public sa difuzeze, zilnic, patru ore de emisie cu caracter educational.
 
Sursa:www.realitatea.net
 
 

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu