characters characters

Gradinitele particulare ilegale sunt o afacere de sute de mii de euro

30 iulie 2009    |   3362 vizualizări
Ministerul Educatiei nu stie cate unitati prescolare neautorizate functioneaza in Capitala
Parintii risca sa-si lase copiii pe mana unor necunoscuti care nu se ocupa de educatia lor, ci de golirea buzunarelor celor mari


Deficitul de locuri in gradinitele bucurestene a fost speculat la maximum de afaceristi. Acestia au profitat de dezinteresul statului si si-au deschis 52 de gradinite particulare. Doar ca „au uitat” sa mai obtina si autorizatia Ministerului Educatiei. Astfel, in acest moment, sute sau poate mii de copii bucuresteni sunt inscrisi in gradinitele particulare, care functioneaza ilegal, iar patronii castiga bani frumosi de pe urma parintilor acestora. Campion la gradinite neautorizate este sectorul 2 – 15, urmat de sectorul 1 – 14, sectorul 6 – 8, sectorul 3 – 7, sectorul 4 – 6 si sectorul 5 – 3.

Secretul afacerii o reprezinta imaginea. La gradinita neautorizata MECT, Little Einstein School, din sectorul 1, parintii sunt atrasi cu o oferta incredibila. Fata de gradinitele de stat, unde sunt inghesuiti chiar si 40 de copii intr-o grupa, aici numarul maxim este de 8 copii. Sunt predate engleza, germana si franceza si exista si cursuri optionale de balet, dans de societate, actorie sau tenis. De asemenea, gradinita asigura si transportul copiilor „din orice punct al orasului”. Daca mai adaugi la oferta pozitionarea centrala, foarte aproape de Guvern, si curtea interioara de 500 mp., unde copiii se pot juca, esti convins pe deplin ca merita sa alegi aceasta gradinita. Preturile sunt la fel ca peste tot: intre 600 lei si 1.200 lei.

Venitul lunar pe care il poate obtine o gradinita particulara este de minimum 12.000 de euro. Calculul e simplu: daca gradinita are 3 grupe a cate 15 copii, iar taxa de scolarizare este de 1.000 lei pentru program prelungit, patronul castiga 45.000 lei, adica 12.228 euro. Din acesti bani, bineinteles ca trebuie sa plateasca salariile angajatilor, mancarea pentru copii, transportul – daca este cazul, darile catre stat etc. Oricum, raman cateva mii, bani care intra in propriul buzunar. Anual, fara sa punem la socoteala cele 3 luni de vara, plus inca una pentru vacantele de Craciun si Paste, se ajunge la suma de 97.824 de euro, asta in cazul in care cursul euro este de 3,68 lei. Cum cursul euro mai mult creste decat scade, patronul unei astfel de afaceri cu educatia poate ajunge la o suma de cel putin 100.000 de euro.
MECT nu verifica gradinitele neautorizate
La Ministerul Educatiei problema gradinitelor particulare ilegale era o necunoscuta. In nici o lege sau ordonanta nu scrie ca Agentia Romana pentru Asigurarea Calitatii in Invatamantul Preuniversitar este obligata sa verifice daca in tara exista unitati de invatamant care functioneaza fara acordul MECT. De acest lucru insa raspund, prin Legea Invatamantului, inspectoratele scolare.
Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti, evident ca nu a verificat care este situatia din propria ograda. „Pentru noi, aceste gradinite nu exista, deoarece nu sunt in evidenta noastra. Daca aflam ca exista o gradinita neautorizata sau daca suntem sesizati, le cerem sa aplice legea sau mergem la politie. Inainte de 2006 erau inspectoratele scolare care se sesizau imediat. Intre timp, ARACIP nu a mai primit sesizari”, ne-a declarat Constanta Mihaila, vicepresedintele ARACIP. Un motiv ar putea fi si felul in care se deschid aceste unitati. „Oamenii isi spun ca, daca au casa si cumpara trei masute, isi fac gradinita si au profit, dar acesta este ilegal. Unii dintre ei denumesc respectivele gradinite centre de supraveghere, iar pentru asta nu au nevoie de autorizare”, a mai adaugat Constanta Mihaila.
Conform legii, patronii gradinitelor ilegale pot raspunde civil, contraventional sau penal. Cel care trebuie sa sesizeze politia este Ministerul Educatiei sau orice persoana fizica/juridica. In acest moment, lucrurile sunt cat se poate de clare: afacerea cu gradinite particulare este un sat fara caini.
Info plus:
Cereti actele gradinitei!
Orice parinte, care decide sa opteze pentru o gradinita particulara, trebuie sa se informeze mai intai. Constanta Mihaila, vicepresedinte ARACIP, le recomanda parintilor sa ceara direct actele de autorizare sau acreditare. „Parintele e primul care trebuie sa ceara directorului gradinitei autorizatia sanitara si cea de functionare. Se poate informa, de asemenea, pe site-ul ARACIP daca respectiva unitate este sau nu autorizata/acreditata”, ne-a declarat aceasta. Daca nu face acest lucru se expune unor riscuri inutile. „Parintele nu are nici o garantie ca acel copil va primi educatia de calitate pentru care plateste”, a mai adaugat aceasta.
Spre norocul lor, la inscrierea in clasa intai, scoala nu cere acte de studii, deoarece actele de studii nu se elibereaza la gradinita. (E.L.)
Gradinitele ilegale din Bucuresti
Sectorul 1: Little Einstein School, Diamond Kids, Domino, Mini Terra, Teddybar, AristoKids, Salut, Winnie, Biene Maja, Pitiriki, Raza Soarelui, Dreams World, Tom Degetel, Wonder Kids
Sectorul 2: Simsala Grimm, Bell, Kids First, Golden Kids, Dani’s Children, Happy Place, Brotacel, Dino, Crionera, Universcult, La petite ecole, Oxigen sport, Maria, Tonya, Necta Kids
Sectorul 3: Ingerasul meu, Noel, ABCDino, Condor, Kinder Planet, A&M Kids Club, Diana
Sectorul 4: Barba-Cot, Doris, Aniela Asociatia Club Boreal, Children’s Academy, Tic-Pitic
Sectorul 5: Conil Kindergarten, Pestisorul auriu, Maryland
Sectorul 6: Maryland, Rikki-Tikki, Scooby&Friends, Marienkafer, Asociatia pentru Educatie Dana, Loreley, Dreams World, Curcubeul veseliei
*Conform Agentiei Romane pentru Asigurarea Calitatii in Invatamantul Preuniversitar
„In cel mult o saptamana, vom contacta toate aceste gradinite pentru a vedea despre ce e vorba. Le vom da o avertizare dura pentru ca trebuie sa obtina autorizatia de functionare de la ARACIP. Daca nu se supun legii, vom sesiza organele de urmarire penala” - Constanta Mihaila (vicepresedinte ARACIP)
Sursa: Gandul.info

 

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu