characters characters

Gradinita devine obligatorie, iar in liceele de elita se va intra cu examen

23 februarie 2010    |   469 vizualizări

Viitorii elevi de clasa a XII-a ar putea avea o singura sesiune de bacalaureat. Invatamintul obligatoriu va incepe de la gradinita si se va termina cu clasa a IX-a. Se va da admitere la liceele de elita. Acestea sint prevederile proiectului de lege a educatiei inaintat de ministrul Daniel Funeriu.


Schimbarile care ar urma sa intervina in viitorul an scolar, daca noua Lege a educatiei va fi promulgata, stirnesc deja reactii de nemultumire in rindul profesorilor si elevilor. Daca anul acesta examenul de bacalaureat a introdus mai multe noutati care i-au derutat mai mult sau mai putin pe candidati, surpriza pe care le-o rezerva oficialii din minister candidatilor din viitorul an scolar este de proportii. Va fi organizata o singura sesiune de examen, iar elevii care nu iau nota de trecere la una din probe vor fi obligati sa le sustina din nou pe toate, in sesiunea din anul urmator. "In Romania e o perpetua stare de tranzitie, mai ales in invatamint. Nu cred ca este normal si nici corect. Ar trebui ca elevul sa stie de cind intra la liceu care va fi modalitatea de evaluare la final", e de parere Madalina Secareanu, eleva in clasa a XII-a la Colegiul "Emil Racovita".


"Mi se pare normal ca liceele de elita sa-si asume raspunderea pentru selectarea elevilor"
Camelia Gavrila, directorul Colegiului "Negruzzi", considera ca masura este in defavoarea viitorilor absolventi. "Pot accepta o singura sesiune de bacalaureat, pentru a se evita aglomerarea, insa nu sint de acord cu faptul ca elevii sa ia de la capat toate probele, in caz ca nu iau nota de trecere la una dintre ele.
Resustinerea examenului ar fi in favoarea calitatii educationale, insa in defavoarea absolventilor. In tarile civilizate nu exista obsesia promovarii cu note mari a examenului de la finalizarea studiilor liceale, dar la noi, bacalaureatul ii conditioneaza foarte mult pe elevi in ceea ce priveste admiterea la facultatea sau intrarea pe piata muncii. Daca faci acest examen insurmontabil, ajungi sa le limitezi posibilitatea de a-si completa studiile si de a se angaja in anul in care termina", a atras atentia prof. Camelia Gavrila. Daca examenul de bacalaureat nu prezinta diferente in functie de prestigiul liceului, in ceea ce priveste examenul de admitere la liceu acesta va fi diferit.

 

Propunerea legislativa este apreciata de profesori. Elevii care vor sa studieze la liceele de elita ar trebui sa dea examen de admitere. "Mi se pare normal ca liceele de elita sa-si asume raspunderea pentru selectarea elevilor. Pe o piata educationala libera si in care concurenta este acerba, e normal ca liceele bune sa fie interesate sa faca selectia corecta", e de parere Seryl Talpalaru, directorul Colegiului "Emil Racovita”.

 

Sursa: www.ziaruldeiasi.ro

 

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu