characters characters

Gradinita copiilor cu parinti ocupati, divortati sau in strainatate

18 februarie 2010    |   510 vizualizări

87 de copii din Iasi stau mai mult cu educatoarele decit cu mama si cu tata. Sint prescolarii gradinitei "Motoc", cu program saptaminal. Copiii sint adusi aici lunea si luati acasa vinerea. Multi dintre ei provin din familii cu parinti ocupati si lipsit de alt sprijin. Altii au parintii emigrati, iar copiii stau la gradinita in timpul saptaminii si cu bunicii in weekend.


La gradinita cu program saptaminal "Motoc", opt cadre didactice sint mame de luni pina vineri pentru 87 de copii. Cu parinti coplesiti de programul incarcat de la serviciu ori cu parinti plecati in strainatate, copiii de la gradinita "Motoc" dobindesc aici cei sapte ani de acasa, sint caliti de mici sa fie mai responsabili si ajung sa tina la colegi ca la propriii frati.

 

 "Imi place sa cred ca e o atmosfera ca in filmul «Veronica», pentru ca prieteniile se leaga intre ei indiferent de grupa din care fac parte, tin foarte mult unii la altii", spune Roxana Chirita care se ocupa de prichindeii de la gradinita "Motoc" de aproape opt ani. Pentru cei mai multi dintre parinti gradinita cu program saptaminal este o alternativa la indemina si ieftina. "E convenabil la programul saptaminal, fiindca aduc copilul lunea si il iau vinerea. Doar cind sint probleme il mai iau in cursul saptaminii, in rest pastram legatura telefonic cu directoarea si cu educatoarea de la grupa. Pe de alta parte, e convenabil ca trebuie sa platim in jur de 150 de lei pe luna ca sa aiba masa asigurata. Atit", precizeaza Dorel Vircolici, sofer de meserie, tatal unui baietel de 4 anisori.


Ca sa-si aline dorul de casa, copiii dorm cu papusile preferate
Pentru 87 de copii cu virste intre 3 si 7 ani, gradinita cu program saptaminal "Motoc" a devenit a doua casa si, in unele cazuri, chiar "acasa".
Cristina Cocalea are patru anisori, ochi mari albastri ca ai tatalui si parul blond in bucle. "La par seman cu bunelu', la minte cu tati, iar la ochi tot cu tati, tot corpul e al lui, pentru ca tati ma creste", spune Cristina pe un ton serios.

 

Cristina a fost adusa la gradinita "Motoc", deoarce tatal ei nu are cu cine sa o lase, insa asteapta cu infrigurare sfirsitul de saptamina ca sa fie cu el si cu surioara ei. "Mai e o zi si plec acasa. Eu cu tati si cu Alexandra o sa ne uitam la televizor la desene animate. Aveam doi televizori, unul s-a stricat si unul e bun", povesteste ea. Tot in week-end o asista pe sora ei la lectii. "Alexandra e in clasa I, inca nu stie sa citeasca, tati o ajuta, iar eu ii supraveghez", sustine ea.


Cu toate ca i se face repede dor de casa, Cristinei ii place la gradinita pentru ca face lucruri interesante si s-a imprietenit cu multi copii. "Imi place aici fiindca ma joc, desenez, decupez, invat cuvinte, mi-am facut prieteni", spune ea. Nu e mofturoasa la mincare si nici nu ii este frica sa doarma singurica. "Pap tot, numai sa nu fie mult, ca asa nu pot. Nu mi-e frica sa dorm singura, iar acasa nici atit, pentru ca sint cu tati", marturiseste ea.
Bianca Ailoaiei are cinci anisori si ii place mult sa fie cocheta. "Am inelute, coliere de la Barbie, clamite, mami imi cumpara mereu", povesteste ea. Saptamina trece mai repede pentru Bianca, fiindca parintii o mai scot la plimbare prin oras. "Cind tati zice ca vine sa ma ia, vine, iar cu mami vorbesc in fiecare zi. Si nanutul vine sa ma vada", isi aminteste ea.


Directoarea gradinitei,  Adriana Cochior, ii incurajeaza pe parinti sa petreaca citeva ceasuri cu copiii si in cursul saptaminii. "Noi le spunem sa-i mai ia acasa, in primul rind pentru baia corporala, dar si sa-i scoata la plimbare, pentru ca nu sint la inchisoare. Inainte de Revolutie, aveam parinti care plingeau pe scari pentru ca nu aveau voie sa-i ia", isi aminteste directoarea.


Sursa: www.ziaruldeiasi.ro

 

 

 

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu