characters characters

Funeriu: Restructurarile din educatie, de la 1 septembrie 2010

30 decembrie 2009    |   594 vizualizări
 

Reducerea numarului de posturi din invatamantul preuniversitar ar putea fi devansata fata de calendarul stabilit de Guvern. Astfel, suplinitorii si membrii personalul auxiliar din scoli, gradinite si licee vizati de noua ordonanta de urgenta a Guvernului ar putea fi trecuti in somaj inainte de inceperea noului an scolar.

Ministrul Educatiei, Daniel Funeriu, a sustinut, astazi, ca nu se vor face concedieri pana la 31 august 2010 si ca punerea in aplicare a masurilor va avea costuri sociale minime.

Masurile prevazute in Ordonanta Guvernului vor viza apararea intereselor elevilor, potrivit ministrului Funeriu. In ceea ce priveste doleantele sindicatelor, acestea vor putea fi prezentate autoritatilor martea viitoare, pe 5 ianuarie, cand au fost convocate la o intalnire cu guvernantii.

"In perioada imediat urmatoare, dupa intalnirea cu sindicatele, voi prezenta punctul de vedere oficial al ministerului", a adaugat noul ministru, care a dat asigurari ca deciziile nu vor fi unele pripite.

Basescu vrea o noua structura de invatamant

Prezent intr-o emisiune difuzata aseara la OTV, presedintele Traian Basescu a declarat ca sirul disponibilizarilor din invatamant nu va fi limitat la programul de reducere a posturilor dezvoltat de cabinetul Boc. Sindicatele anunta ca vor contesta in instanta decizia Executivului.

Basescu a spus ca se asteapta si ca numarul materiilor studiate de liceeni sa fie redus de la 13-14 la 6-7 pe an. Astfel, alti dascali vor trebui sa isi caute un nou loc de munca.

“Eu sper ca anul scolar 2010-2011 va incepe in cu totul alta structura de invatamant. De exemplu, copiii invata astazi la liceu 13 materii, chiar 14 materii. Intr-un sistem de educatie reformat, numarul de materii trebuie sa fie 6-7 materii pe an. Daca se face si reforma curiculara, exista posibilitatea unei disponibilizari mai ample”, a afirmat seful statului.

Acestia se vor alatura celor 33.000 de cadre din invatamantul preuniversitar care vor fi disponibilizate in cursul anului viitor. Practic, personalul va fi redus cu 10%, la 306.000 locuri bugetate. Potrivit hotararii de Guvern, disponibilizarile se vor face etapizat, respectiv pana la 31 august si 31 decembrie 2010.

Astfel, Executivul a decis ca aproximativ 15.000 de locuri de munca din invatamantul preuniversitar sa fie desfiintate in prima parte a anului viitor, pentru reducerea costurilor din sistemul public. Masura vizeaza 6.000 de posturi ocupate de dascalii iesiti la pensie, diferenta fiind acoperita de posturi auxiliare. Decizia nu vizeaza personalul didactic calificat, a declarat purtatorul de cuvant al Guvernului, Ioana Muntean.
 

 
 
Decizia Guvernului a starnit nemultumirea sindicalistilor din invatamant, care sustin ca vor contesta acest "abuz" in instanta.

"Nu se poate sa dai o ordonanta de urgenta fara sa o discuti in comisiile de dialog social, in Consiliul Economic si Social si fara sa consulti sindicatele. Nu stim exact cum se vor face aceste reduceri. Este o masura abuziva, in conditiile in care, in 2009, in invatamant au fost reduse 20.000 de posturi", a declarat presedintele Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI), Aurel Cornea, citat de Mediafax.

Ministrul Muncii, Mihai Seitan, a declarat saptamana aceasta ca anul viitor circa 70.000-80.000 de bugetari vor fi concediati. Seitan nu a precizat daca este vorba si despre desfiintarea unor posturi care nu au fost ocupate. Potrivit unor surse citate de agentiile de stiri, se pare ca principalii vizati vor fi tinerii, intrucat acestia isi pot gasi mai usor un loc de munca.

Boc nu a motivat decizia

Premierul Emil Boc a sustinut in aceasta seara o conferinta de presa, dar a refuzat sa comenteze aceste decizii. Boc a spus insa ca ministrii avizati vor explica masura.

Decizia a fost luata la 23 decembrie, in urma unei ordonante de urgenta a Guvernului Boc, proaspat investit.

Masini pentru mediu si paduri


In acelati timp, bugetul Ministerului Mediului si Padurilor ar putea aloca o suma cu 12,5 milioane de lei mai mare fata de anul in curs pentru cheltuielile legate de personal, respectiv 144.753.000 lei. O suma de aproape patru ori mai mare va fi alocata pentru “masini, echipamente si mijloace de transport” in 2010, adica 1.670.000 lei, fata de 480.000 in 2009, potrivit Mediafax.

Sursa: www.evz.ro

 

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu