characters characters

Lectiile de filosofie ii ajuta pe copii sa invete mai bine

04 august 2015    |   527 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani.

fetita cu carti
Un program adresat copiilor din ciclul primar, care ii invata pe acestia bazele gandirii filosofice in scolile din Marea Britanie, ii ajuta pe copii sa obtina rezultate mai bune la matematica si citit.

Copiii sunt ghidati prin discutii si intrebari de genul: „Ar trebui o inima sanatoasa sa fie donate unei persoane care de-a lungul vietii nu s-a ingrijit de propria sa sanatate?” sau „E acceptabil ca oamenii sa isi exprime religia prin simboluri la locul de munca?”.

Acest program intentioneaza sa ii ajute pe copii sa devina mai dornici sa puna intrebari, sa gandeasca, sa construiasca argumente si sa colaboreze. In plus, aceste lectii de filosofie se pare ca i-au ajutat pe copiii implicati in studiu sa obtina rezultate mai bune la matematica si citire.

Intr-o lectie tipica din cadrul programului, profesorul arata elevilor un video, o imagine sau un articol de ziar cu caracter filosofic pentru a stimula interesul lor. Spre exemplu, intr-una din ore, copiilor li s-a citit o povestioara despre un copil care dorea sa aiba ca animal de companie o balena pe care sa o tina in cada, acasa.

Ulterior, copiii au fost impartiti pe grupe si au inceput sa genereze, pornind de la subiectul povestirii, intrebari ale caror raspunsuri doreau sa le afle. Apoi s-au luat pe rand intrebarile si s-au gasit raspunsuri. Fiecare lectie inseamna momente in care copiii gandesc, adreseaza intrebari, le discuta si apoi le dezbat.

Pe termen scurt, rezultatele sunt bune, insa acest studiu este unul inovativ si e nevoie de o aplicare pe scara mai larga si pe o perioada mai mare de timp pentru a vedea daca intr-adevar aduce beneficii elevilor.

Sursa: TheConversation.com


*Sursa foto: https://www.flickr.com/photos/50997200@N07/6059919919

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu