characters characters

Fiecare pui cu lapticul lui - o campanie pentru nutritia sanatoasa a bebelusului

26 mai 2021    |   471 vizualizări

Varsta: 18 ani +, 0 - 3 ani.

fiecare pui cu lapticul lui campanie de informare
24% dintre bebelusii sub 6 luni sunt hraniti cu lapte de vaca (sau alt lapte de origine animala), un sfert dintre acestia il primesc drept hrana principala*

Laptele de origine animala consumat la o varsta frageda, sub un an, pune in pericol sanatatea si dezvoltarea copilului.


Asociatia SAMAS, in parteneriat cu Institutul National pentru Sanatatea Mamei si Copilului lanseaza campania educationala Fiecare pui cu lapticul lui. Campania este destinata parintilor cu copii cu varsta de sub un an si viitorilor parinti, avand in vedere datele ingrijoratoare referitoare la contextul alaptarii in maternitatile COVID-19, dar si practicile de nutritie in randul parintilor, neadecvate varstei copilului, in cazul in care alaptarea nu este posibila.


Ultimii 2 ani de pandemie au creat un grad crescut de anxietate in randul mamelor, in special al celor suspecte sau diagnosticate cu COVID-19, alaptarea fiind in majoritatea cazurilor o provocare si mai mare, atunci cand mama este separata de bebelus. Toate aceste provocari contribuie la o scadere a ratei alaptarii exclusive.


Totodata, conform datelor din *studiu KANTAR TNS din 2020, 24% dintre parintii cu copii mai mici de 6 luni ofera acestora lapte de vaca sau de alta origine animala (capra, magarita, bivolita), nepotrivit pentru bebelus si care le pune in pericol sanatatea.

Substituirea laptelui matern direct cu lapte de origine animala este contraindicata copiilor sub varsta de un an, acestia avand nevoi nutritionale de dezvoltare specifice. Hranirea copilului sub un an cu lapte de vaca sau de alta provenienta animala poate provoca deficiente in aportul de substante nutritive de baza. Laptele de vaca are un continut prea mare de proteine si sodiu, suprasolicitand rinichii imaturi ai bebelusului si sistemul lui digestiv, si este, in acelasi timp, sarac in minerale si vitamine esentiale pentru bebelus. In plus, excesul de acizi grasi saturati din laptele de vaca, bivolita, magarita sau capra, poate determina pe termen lung aparitia bolilor de inima, a diabetului si obezitatii.

Parintii aleg sa ofere lapte de vaca bebelusilor crezand ca: ”este bine tolerat”, ”este sanatos”, ”este natural” ꟷ releva studiul KANTAR TNS.

”Am gandit campania Fiecare pui cu lapticul lui pornind de la ideea ca, oricat de mult ne place sa ne alintam copiii cu nume de animalute, puii de om sunt diferiti de cei ai altor specii, fiecare avand nevoi de crestere diferite. Laptele de vaca este potrivit doar pentru vitelusi, cum, de altfel, stim ca laptele matern este cea mai buna hrana pentru bebelusi. Prin mesajele creative ale campaniei, care au la baza recomandarile expertilor din sanatate, ne dorim sa atragem atentia parintilor asupra faptului ca ceea ce mananca bebelusul lor inca din primii ani de viata este definitoriu pentru sanatatea si dezvoltarea sa ulterioara. De aceea, ii indemnam sa se asigure ca isi iau informatiile doar de la specialisti si din surse sigure” ꟷ declara Sinziana Ionita Ciurez, directorul executiv al Asociatiei SAMAS.

”Institutul National pentru Sanatatea Mamei si Copilului promoveaza alaptarea si sustine campania Fiecare pui cu lapticul lui, considerand ca alimentatia corecta a sugarului ofera cadrul nutritional si psiho-emotional necesar dezvoltarii armonioase a sugarului. In aceeasi nota optimista a campaniei, consideram ca un sugar hranit la san va fi sanatos, activ si voios, rezistent la provocarile mediului extern imediate sau indepartate. E important, asadar, ca mamicile sa stie ca fiecare pui trebuie hranit cu laptic de la mama lui” ꟷ spune Dr. Michaela Nanu, CS GR.I, INSMC

Campania Fiecare pui cu lapticul lui se va derula timp de o luna pe social media, pe www.asociatiasamas.ro si pe www.insmc.ro, unde parintii vor putea citi articole scrise de specialisti si vor regasi informatii despre programul national privind acordarea gratuita de lapte praf pentru copiii cu varste cuprinse intre 0-12 luni, care nu beneficiaza de lapte matern, conform legii 321/2001. Pentru o mai buna informare, se vor organiza si webinarii gratuite dedicate atat parintilor, cat si medicilor de familie, prin intermediul INSMC.

Din 2013, Asociatia SAMAS a initiat si implementat programe de educatie: Sanatos la pieptul mamei, initiere si mentinerea alaptarii- SAMAS la bine si la greu din dorinta ca, prin intermediul consilierilor in alaptare SAMAS, sa ajutam cat mai multe mame, iar campaniile noastre de informare, cum este si mesajul despre alaptare difuzat pe TV sa ajute la constientizarea beneficiilor laptelui matern atat pentru bebelus, cat si pentru mama.

DESPRE ASOCIATIA SAMAS

Asociatia SAMAS este o organizatie nonprofit, care a dezvoltat prima comunitate nationala de educatori perinatali (din randul asistentilor medicali si moaselor), pentru a oferi cel mai extins program de sanatate si sprijin pentru mame si sugari in primele 1.000 de zile, inainte si dupa nastere, atunci cand pot fi puse bazele unei vieti sanatoase a viitorului adult. Scopul asociatiei este acela de a contribui la imbunatatirea sanatatii populatiei prin educatie si preventie in sanatate, in special in primii ani de viata ai copiilor. Obiectivele SAMAS pe termen lung sunt: cresterea ratei de alaptare exclusiva, informarea corecta a mamelor despre procesul nasterii, imbunatatirea starii de sanatate a mamei, dar si a bebelusului, printr-o nutritie echilibrata din timpul sarcinii, cat si postnatal, educatia nutritionala in randul prescolarilor si in familiile acestora. Detalii pe www.asociatiasamas.ro

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu