characters characters

Festivalul International de film KINOdiseea, editia XIII aduce la Bucuresti cele mai premiate filme ale anului, pentru publicul tanar

17 septembrie 2021    |   463 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

kinodiseea 2021
Cea de-a XIII-a editie a Festivalului international de film pentru publicul tanar va avea loc la Bucuresti, intre 24 si 28 septembrie, la Cinema Gloria, Cinema Eforie, Parcul National, si Libraria Carturesti Verona. Intrarea la toate evenimentele este libera.


Bucuresti, 17 septembrie 2021: Vreme de doisprezece ani, KINOdiseea a adus in atentia publicului bucurestean filme in premiera in Europa de Sud-Est sau Romania, cele mai noi filme pentru copii, apreciate de publicul international si de criticii de film din intreaga lume, premiate la festivaluri internationale precum Berlin, Sundance sau festivaluri de profil cu traditie, productii cu tematici educative si sociale, care nu intra in reteaua clasica de distributie.

Anul acesta, competitia de lungmetraje pentru copii intre 3 si 14 ani, familie si profesori - KINOdiseea Junior aduce pe marile ecrane de la Cinema Gloria si Cinema Eforie, 10 filme premiate la Berlinale, si alte festivaluri importante de film pentru publicul tanar, precum Zlin, BUFF, Kristiansand sau Kiev.

Deschiderea de gala a festivalului va avea loc pe 24 septembrie, de la ora 19:00, la Cinema Gloria, cu filmul romanesc STRAJERII DELTEI, in regia lui Liviu Marghidan, in prezenta regizorului, actorilor si a altor membri ai echipei de filmare. Filmul Strajerii Deltei spune povestea mai multor copii care işi petrec vacanţa de vara intr-o tabara din Delta Dunarii, unde invaţa cum sa supravieţuiasca in salbaticie. intr-o zi, in timp ce curaţa apele Deltei de sticle de plastic, dau peste doi braconieri care pescuiesc ilegal folosind un dispozitiv electric. Acum copiii au o misiune importanta!

Pentru a-l omagia pe Hayao Miyazaki, regizorul japonez cofondator al Studiourilor Ghibli, autor al unora dintre cele mai iconice animatii ale tuturor timpurilor, publicul festivalului va putea urmari pe marele ecran, in aer liber, in Parcul National, lungmetrajele de animatie SPIRITED AWAY/ Calatoria cu Chihiro, MY NEIGHBOR TOTORO/ Vecinul meu, Totoro, si indragitul PONYO. Retrospectiva este realizata in parteneriat cu Asia Fest.

Pe langa filme, copiii vor putea participa la ateliere de incursiune in lumea cinematografiei, la Libraria Carturesti Verona, si la spectacole de magie - TEO MAGIC SHOW, cu actorul Costin Teodorescu, spectacole de pantomima, picioroange, scenete ale unor personaje Disney, sustinute de Royal Entertainment, la Cinema Gloria.

La fel ca in fiecare an, competitia internationala de lungmetraje KINOdiseea Junior va fi prezidata de un juriu de profesionisti, din care fac parte, la cea de-a XIII-a editie, regizoarea ANCA DAMIAN, producatoarea de film GABRIELA SUCIU si cunoscutul om de comunicare din industria filmului, CATALIN ANCHIDIN.

Anca Damian este unul dintre cei mai inovativi regizori romani contemporani, cu zeci de premii internationale la activ, a absolvit Universitatea Nationala de Arta Teatrala si Cinematografica I.L. Caragiale din Bucuresti si este doctor in Arte, Cinema si Media. A lucrat initial ca director de imagine pentru lungmetrajele „Ramanerea” (1991) si „Drumul cainilor” (1992), precum si la realizarea unei serii de scurtmetraje si documentare premiate. in 2008, a semnat regia primului sau film de autor, lungmetrajul de fictiune „intalniri incrucisate”. Au urmat docu-drama animata „Crulic - Drumul spre dincolo” (2011), castigatoare a premiului Le Cristal d’Annecy, „O vara foarte instabila” (2013/14), „Muntele magic” (2015), „Perfect sanatos” (2016), „Moon Hotel Kabul” (2018), care a obtinut Premiul pentru cel mai bun regizor la Festivalul International de Film de la Varsovia, si scurtmetrajele „Carré” (2016) si „Telefonul” (2018), toate bucurandu-se de o buna primire critica si de o participare extinsa in festivaluri de film internationale de prim rang, printre care cele de la Pusan, Chicago, Goteborg, Cottbus, Locarno, Londra, Annecy, Toronto, Goa, Roma, Varsovia si Copenhaga. Telefonul, in regia Ancai Damian, s-a aflat in selectia oficiala a Sundance Film Festival. Cel mai recent film al sau, „Calatoria fantastica a Maronei”, a fost desemnat, in anul 2020, Cel mai bun film european pentru publicul tanar, de catre European Children's Film Association.

Gabriela Suciu - absolventa a Universitatii Nationale de Arta Teatrala si Cinematografica ”I.L. Caragiale”, sectia Regie de film, profesori Radu Gabrea si Cristina Nichitus (2010). inca din timpul studiilor (2008), este producator la cel putin 6 filme pe an. in 2012 termina Master in productia de film la UNATC, profesori Doina Maximilian si Dinu Tanase. infiinteaza, in acelasi an, Atelierul de film in cadrul UNATC, companie de productie si distributie de film pentru studentii Facultatii de film, si se inscrie la doctorat. Participa la Talents Sarajevo (2012) si Berlinale Talents (2014). Se implica in organizarea Festivalului de Film Victoria si a Festivalului de Teatru Ideo Ideis de la Alexandria. in 2014 incepe colaborarea cu Elefant Film Romania si Elefant Film din Elvetia. Implicata in infiintarea Ultraviolet Media, prima comanie romaneasca de distributie internationala. Este manager la Elefant Film Romania si Ultraviolet Media. Colaboreaza constant cu Dropia Film. Participa la LIM - Less is More 2017, program pentru scenaristi si producatori.

Catalin Anchidin, probabil cel mai cunoscut om de comunicare de film din Romania si o prezenta activa in media cand vine vorba de industria cinematografica. De numele lui se leaga proiecte de succes precum „Pozitia Copilului” („Ursul de Aur”- Berlinale 2013), „Aferim!” („Ursul de Argint” pentru cea mai buna regie – Berlinale 2015), „Toni Erdmann” (Premiul Fipresci la Cannes 2016, nominalizat in 2017 la Oscar pentru cel mai bun film strain), „Sieranevada” (Propunerea Romaniei la Oscar 2017), „Un pas in urma serafimilor” (unul dintre cele mai de succes debuturi ale anului 2017), „La Gomera” (Competitie la Cannes 2019, Propunerea Romaniei la Oscar 2020). A lansat peste 70 de productii cinematografice, dar si seriale de televiziune. in fiecare marti si joi, poate fi urmarit la „Neatza cu Razvan si Dani” la Antena 1, cu cele mai fresh recomandari de film.

Mai multe detalii despre filmele din competitie si programul festivalului vor fi curand disponibile pe site-ul http://www.kinodiseea.ro/ si pe www.facebook.com/kinodiseea.

KINOdiseea este organizat de Asociatia Culturala Metropolis, cu sprijinul Centrului National al Cinematografiei, finantat de Ministerul Culturii.

Proiect finantat de Primaria Sectorului 3, cu fonduri nerambursabile de la bugetul local.

Parteneri media: Radio Guerrilla, Music Channel, Itsy Bitsy, AGERPRES, Catavencii, Zile si Nopti, Romania Journal, Click! pentru femei, Spotmedia, IQads, Ziarul Metropolis, Observator Cultural, Liternet, Cinemap, Revista Atelierul, PRwave, IQool, bookblog.ro, 4arte.ro, Goingout.ro, Bucharest-Guide.ro, ProBucuresti.ro, AARC, filme-carti.ro, MovieNews, Qbebe, suntparinte.ro, acasa.ro, Munteanu.

Despre KINOdiseea

KINOdiseea este cel mai mare festival de film pentru copii din Europa Centrala si Sud-Est. Festivalul este membru al ECFA - European Children's Film Association. in cele 12 editii precedente, festivalul a inregistrat peste 130.000 de participanti, la Bucuresti si in alte orase din tara.

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu