characters characters

Fara teze unice, doar bacalaureat cu trei probe

18 septembrie 2009    |   714 vizualizări
 

Din acest an scolar, Ministerul Educatiei, Cercetarii si Inovarii a stabilit noi reguli pentru modul in care se finalizeaza ciclurile de invatamant gimnazial si liceal. S-au desfiintat tezele unice, iar bacalaureatul va avea trei probe scrise. Potrivit ordinului Ministerului Educatiei, Cercetarii si Inovarii, evaluarea nationala la clasa a VIII-a inlocuieste tezele unice, care s-au desfiintat, si va fi asemanatoare evaluarilor internationale.
 
In baza calendarului stabilit prin ordin, evaluarea nationala va avea loc in doua perioade, una normala si alta speciala, pentru cazurile deosebite ale elevilor care au absentat. Concret, evaluarea nationala din sesiunea normala se va desfasura in perioada 4-12 mai, iar cea din sesiunea speciala – intre 25 mai si 2 iunie. Elevii claselor a VIII-a vor sustine pe 4 mai 2010  prima proba la limba si literatura romana, iar pe 12 mai 2010 vor da evaluarea la matematica.
 
Elevii care invata intr-una din limbile minoritatilor nationale vor da evaluare si la limba si literatura materna, programata a avea loc pe 6 mai 2010. Toate probele sunt scrise. Perioada speciala de evaluare va demara pe 25 mai 2010, cu proba scrisa la limba si literatura romana, in 27 mai 2010 fiind programata cea la limba si literatura materna. Ultima proba, la matematica, va avea loc pe 2 iunie 2010. Subiectele pentru evaluarea nationala, care trebuie sa fie dupa modelul evaluarilor internationale, vor fi elaborate de  Centrul National pentru Curriculum si Evaluare in Invatamantul Preuniversitar. Subiectele trebuie sa fie formulate clar, precis si in stricta concordanta cu programele pentru evaluarea nationala, sa aiba un nivel mediu de dificultate si sa poata fi rezolvate in timp de doua ore.
 
 

 
 
Noutati aduce anul scolar 2009-2010 si elevilor de clasa a XII-a. Este vorba de examenul national de bacalaureat, care a suferit o serie de modificari. Din acest an scolar, bacalaureatul se va sustine la trei discipline – limba si literatura romana, proba comuna si obligatorie pentru toti elevii, matematica sau istorie, in functie de profilul real sau uman, precum si o proba optionala.  A doua proba va fi diferita in functie de filiera, profil si specializare – matematica pentru profilul real, din filiera teoretica, filiera tehnologica sau vocationala, sau istoria – pentru profilul umanist, din filiera teoretica, ori, dupa caz, pentru cea vocationala. A treia proba va fi la alegere in functie de  filiera, profilul si specializarea urmata pentru una dintre disciplinele cuprinse in urmatoarele grupe de discipline: fizica, biologie, chimie sau informatica; geografie, logica si argumentare, economie, psihologie si, dupa caz, sociologie.

 

La aceste trei probe scrise se adauga limba si literature materna, pe care o vor sustine doar elevii care au urmat liceul intr-una din limbile minoritatilor nationale.  Chiar daca bacalaureatul s-a simplificat, in sensul reducerii probelor scrise, elevii vor trebui sa sustina, suplimentar de acestea, si evaluari orale. Pe parcursul anului, acestia vor trebui sa obtina trei certificate, dintre care doua de competenta lingvistica (unul la limba romana si altul la o limba straina de circulatie internationala) si al treilea pentru  utilizarea  calculatorului.


Admiterea la liceu

Admiterea in clasa a IX-a la liceu, doar pentru elevii care astazi incep clasa a VIII-a, se va face pe baza mediei generale din gimnaziu (50%), a notelor de la teza unica din clasa a VII-a (25%) si a notelor de la evaluarea nationala din clasa a VIII-a (25%). Pentru promotiile viitoare, admiterea se va face pe baza evaluarii si a mediei din gimnaziu.

 

Competentele lingvistice si de utilizare a computerului vor fi notate cu calificative – de la slab la foarte bine – si sunt obligatorii pentru toti elevii claselor a XII-a.


Sursa: www.romanialibera.ro

 

 

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu