characters characters

Expunerea la fumul de tigara predispune copiii la ADHD

04 decembrie 2009    |   438 vizualizări
Copiii ale caror mame au fumat in timpul sarcinii sau care au intrat in contact cu substante ce contin plumb sunt de doua ori mai predispusi la riscul tulburarilor de atentie cu deficit hiperkinetic (ADHD).

Medicul Tanya E. Froehlich de la Children's Hospital Medical Center din orasul american Cincinnati, coordonatoarea acestui studiu, considera ca descoperirea efectelor nocive ale plumbului este cu atat mai "surprinzatoare", cu cat concentratiile de plumb din fluxul sangvin al copiilor testati au reprezentat, in medie, o zecime din valoarea considerata periculoasa pentru sanatate, potrivit normelor stabilite de U.S. Centers for Disease Control and Prevention.

"Acestea nu au fost concentratii mari de plumb. Ele reprezinta insa date istorice, deoarece au tras un semnal de alarma asupra dozelor pe care oamenii le considera relativ mici", a explicat cercetatoarea americana.

In urma acestui studiu, realizat pe un esantion de 2.600 de copii, cu varstele cuprinse intre opt ani si 15 ani, cercetatorii americani au descoperit ca frecventa maladiei ADHD a fost, in cadrul grupului studiat, de aproximativ 9% (222 de copii).

Frecventa ADHD a fost de 17% pentru copiii ale caror mame au fumat in timpul sarcinii si de 14% pentru copiii ale caror concentratii de plumb din sange s-au situat in prima treime a clasamentului alcatuit pe baza probelor recoltate.

Riscul de contractare a maladiei ADHD a fost de 30% pentru copiii care au fost expusi atat la efectul fumului de tigara, cat si la produse pe baza de plumb.



Desi acest studiu nu a fost efectuat pentru a dovedi ca fumatul si plumbul declanseaza ADHD, concluziile sale sunt totusi foarte clare, afirma Tanya E. Froehlich.

"Mamele ar trebui sa faca eforturi sustinute pentru a renunta la fumat inainte de a ramane insarcinate. Este important sa ii convinga si pe ceilalti membri ai familiei sa nu mai fumeze in casa", a continuat cercetatoarea americana.

Potrivit acestui studiu, copiii din prima treime a clasamentului referitor la expunerea la fumul de tigara se confrunta cu un risc de declansare a maladiei ADHD de peste 12%, acest procent situandu-se peste media grupului studiat, respectiv 9%.

Cercetatorii americani ii avertizeaza pe parinti sa reduca expunerea la produsele pe baza de plumb, cum este cazul vopselei de interior, folosita in casele vechi.

Plumbul intra si in compozitia chimica a tevilor vechi, determinandu-i pe specialisti sa recomande tuturor persoanelor sa nu consume apa de la robinet care stationeaza in conducte. Ca o masura de siguranta, specialistii recomanda sa fie lasat robinetul deschis timp de 1-2 minute inainte de a folosi apa curenta la baut sau la gatit.

Plumbul se gaseste insa si in sol, devenind astfel periculos pentru sanatatea copiilor care se joaca in spatii deschise, facand ca spalarea mainilor inainte de fiecare masa sa devina o norma obligatorie de igiena.

Totodata, expertii recomanda o dieta bogata in fier si calciu, deoarece copiii care au o dieta saraca si deficitara in aceste elemente sunt aceia care absorb in organismul lor cele mai mari doze de plumb.

Studiul a fost publicat in numarul pe luna decembrie al revistei Pediatrics.

Sursa: www.mediafax.ro

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu