characters characters

Experientele adverse din copilarie si efectele lor la maturitate

26 ianuarie 2021    |   636 vizualizări

Varsta: 18 ani +.

experientele adverse din copilarie si efectele lor la maturitate
Experientele adverse din copilarie au un efect negativ asupra circumstantelor si sanatatii la maturitate, mai ales in cazul cuplurilor care au trecut prin experiente similare. Acestea sunt concluziile unui studiu realizat in cadrul Universitatii Uppsala, la care au participat 818 cupluri de parinti, la un an de la nasterea copilului.

Citeste si:

Experientele adverse din copilarie – ce inseamna si cum ne afecteaza la maturitate

Experientele pozitive din copilarie care protejeaza dezvoltarea copiilor


„Cand am analizat cuplurile in care ambii parteneri au declarat ca au avut experiente adverse in copilarie, legatura dintre experientele negative din copilarie si o situatie relativ nefavorabila la maturitate a devenit clara.”,
arata autorul principal al studiului, Per Kristiansson.

Experientele adverse din copilarie au consecinte semnificative pe termen lung, confirmate de studii anterioare, printre care riscul mai ridicat de boli precum cancerul, diabetul, bolile cardiovasculare si bolile mintale, dar siun risc crescut de deces prematur. Cu cat numarul de experiente adverse este mai ridicat, cu atat riscul consecintelor negative este mai crescut.

In studiul actual, autorii s-au concentrate pe experientele adverse din copilarie precum: abuzul psihologic, fizic si sexual, situatii problematice in familie precum comportamente delincvente, abuz de substante, violenta, tulburari mintale si separarea membrilor familiei.

Experientele adverse individuale au fost intalnite frecvent in randul respondentilor, iar 11% dintre femei si 9% dintre partenerii lor au declarant 4 sau mai multe astfel de experiente. In 2% dintre cupluri, ambii parteneri au declarat cel putin 4 experiente adverse din copilarie.

Cu cat numarul de experiente adverse al mamei, al partenerului si al cuplului era mai mare, cu atat mai dificile s-au dovedit a fi conditiile lor de viata. Cuplurile cu un numar ridicat de experiente adverse in copilarie tind sa aiba la maturitate:

  • Un nivel de educatie scazut
  • Un nivel scazut al venitului
  • Relatii de cuplu dificile
  • Probleme legate de greutate
  • Obiceiul de a fuma
  • Probleme de sanatate
  • Un nivel ridicat de stres
  • Anxietate si depresie

„Faptul ca experientele adverse din copilarie pot avea consecinte atat de grave este explicat de nivelul de stres sever, toxic care afecteaza sistemul nervos central al copiilor, dar si alte organe din corp. Stresul toxic se refera la acel stres de intensitate ridicata, frecvent si de durata mare. Acesta indica faptul ca experientele adverse din copilarie au un impact de lunga durata asupra vietii si sanatatii oamenilor si poate afecta chiar si generatia urmatoare.”, explica autorul studiului.

Sursa: ScienceDaily.com


*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu