characters characters

Epuizarea parintilor afecteaza relatia parinte-copil

Studiu. Parintii obositi cronic sunt mai detasati emotional fata de copii

20 septembrie 2019    |   619 vizualizări

Varsta: 18 ani +.

epuizarea parintilor
Stresul parintilor poate duce la un nivel extrem de ridicat de epuizare, cu efecte negative nu doar asupra parintilor, ci si asupra copiilor. Cand parintii sunt epuizati fizic sau emotional, ajung sa se simta detasati de propriii copii si nesiguri pe propria capacitate de a lua decizii legate de acestia, potrivit unui studiu recent. Pe termen lung, epuizarea parintilor creste riscul de neglijare a copiilor, violenta fizica sau emotionala sau abandon.

Citeste si:

Epuizarea emotionala – ce inseamna si cum se manifesta la parinti

Neglijarea emotionala a copiilor sensibili


In prezent, tot mai mult parinti se plang de stresul si presiunea resimtita in toate domeniile vietii lor, in special din cauza instabilitatii economice, iar nevoia de a fi parintele perfect nu face decat sa acutizeze aceasta stare de „asediu” asupra psihicului parintilor.

Stresul si epuizarea constanta il transforma pe orice parinte in opusul a cum si-a dorit sa fie pentru copilul sau.

Consecintele epuizarii parintilor au fost analizate in doua studii internationale, realizate de cercetatori din cadrul Universitatii Stanford si din cadrul Universitatii Louvain (Belgia).

In primul studiu, parintii belgieni au completat trei chestionare, cate unul la fiecare 5 luni jumatate. Chestionarele au masurat epuizarea parentala, distantarea emotionala si sentimentul de ineficienta, tendinta si gandurile legate de renuntarea la rolul de parinte, nivelul de neglijare a nevoilor fizice, emotionale si educationale ale copiilor si tendinta de a folosi violenta fizica, verbala si emotionala in relatia cu copiii.

Rezultatele au indicat o legatura stransa intre nivelul de epuizare al parintilor si gandurile de abandon, neglijarea parentala si tendintele violente. Epuizarea si neglijarea copiilor au o relatie circulara: parintii epuizati tind sa isi neglijeze copiii, iar neglijarea copiilor duce la cresterea epuizarii si stresului.

Al doilea studiu, la care au participat parinti vorbitori de limba engleza, a confirmat rezultatele primului studiu.

„Din pacate, cu cat parintii vor mai mult sa faca ce este bine pentru copiii lor, cu atat risca sa esueze. Prea multa presiune asupra parintilor poate duce la epuizare, care are efecte negative pentru parinti si copii.”, arata cercetatorii. Acestia arata ca parintii trebuie sa inteleaga ca a avea grija de ei insisi inseamna a avea grija si de copiii lor. Bunastarea parintilor este esentiala pentru bunastarea copiilor.

Sursa: ScienceDaily.com

 
*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu