characters characters

Eliminarea mediilor si tezelor semestriale

30 mai 2022    |   443 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

eliminarea tezelor si mediilor semestriale
Ministrul Educatiei a sustinut azi, 30 mai, o declarative de presa, in care a anuntat cateva modificari important privind urmatorul an scolar. Printre cele mai importante, renuntarea la tezele semestriale si la mediile semestriale.

Regulamentul de functionare si organizare a invatamantului preuniversitar este in ultimele discutii pentru a se definitiva si maine aceste modificari sa imbrace forma unui ordin de ministru si sa fie publicat in Monitorul Oficial.

Eliminarea tezelor si mediilor semestriale

Structura anului scolar este deja cunoscuta, a fost publicata deja in Monitorul Oficial. Modificarea esentiala, care a fost deja agreata, desi discutiile sunt in curs, este aceea ca se renunta la mediile semestriale. Se renunta la obligativitatea sustinerii tezelor semestriale. Va fi necesara o singura medie generala la finalul anului scolar. Iar profesorul va avea mult mai multa autonomie, in scopul unei evaluari ritmice, pe parcursul intregului an scolar. 

S-a agreat ca minimul de note pentru o disciplina sa fie N+3, unde N este numarul de ore pe saptamana. Altfel spus, pentru o disciplina care are doua ore pe saptamana intr-un intreg an scolar vor fi necesare cel putin cinci note. Profesorul are totala autonomie in evaluarea ritmica pe parcursul anului scolar.

Vacanta mobila din luna februarie – stabilita de fiecare judet in parte

A fost stabilita pozitionarea vacantei mobile din luna februarie in intreg sistemul national de invatamant. Sunt 30 de judete care au decis ca vacanta sa fie in ultima saptamana, sunt 10 care au decis ca vacanta sa fie in cea de-a treia saptamana a lunii februarie (Arges, Bihor Bistrita-Nasaud, Calarasi, Cluj, Dambovita, Gorj, Hunedoara, Prahova, Teleorman), iar doua judete (Bucuresti si Suceava) au decis ca vacanta sa fie in a doua saptamana din februarie.

Testele de evaluarea standardizata

Astazi, 30 mai, incepand cu ora 8, au fost administrate peste 15000 de teste de matematica in cadrul programului de evaluare standardizata, pentru clasa a treia, a cincea si a sasea. 

Au fost completate de catre copii si 10 000 de chestionare de satisfactie. Doua treimi, 3 sferturi din primii elevi care au raspuns, au apreciat pozitiv administrarea acestor teste.

Programul national “Masa sanatoasa in scoli”

A fost anuntata si decizia de a propune instituirea unui program national integrat Masa sanatoasa in scoli, cu o durata de 5 ani (in perioada 2022-2027), gestionat in parteneriat cu Ministerul Agriculturii. Programul va avea o finantare de 1 miliard de euro pentru cei cinci ani, cupland fonduri externe rambursabile si nerambursabile si bugetul national. 

Criteriile vor fi stabilite de Ministerul Educatiei, luand in considerare vulnerabilitatea mare si medie privind abandonul scolar.


*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu