characters characters

Elevii romani, interesati de italiana si spaniola

17 septembrie 2009    |   1446 vizualizări
 

Migratia fortei de munca din Romania spre Italia si Spania a determinat un interes tot mai evident al copiilor pentru cele doua limbi latine, cu precadere catre liceele de profil.


In Romania, sunt inregistrati in prezent aproximativ 800 de elevi care studiaza limbile italiana si spaniola in regim bilingv in scoli, potrivit datelor Ministerului Educatiei, Cercetarii si Tineretului (MECT).
Astfel, la nivel national, exista sase licee cu profil bilingv italian si 11 licee cu profil bilingv spaniol. In liceele bilingve, elevii studiaza o limba straina la nivel intensiv si unele materii le sunt predate in limba respectiva, iar la absolvirea liceului, tinerii au posibilitatea de a da examen pentru obtinerea unui atestat profesional de limba.


MECT a incheiat doua acorduri intre ministerele de profil din Spania si Italia cu privire la infiintarea si functionarea acestor sectii bilingve romano – spaniole si romano-italiene in licee din tara.
 
Cu toate acestea, engleza ramane cea mai studiata limba straina in invatamantul preuniversitar din Romania, urmata de franceza, germana si abia la urmã spaniola si italianã.



Premii la olimpiade
Unul dintre liceele de italianã bine cotate este “Dante Alighieri”, cel mai cunoscut liceeu bilingv de profil din Bucuresti, care a fost  declarat unitate scolara reprezentativa.


Multi dintre absolventii care au urmat cursurile liceului “Dante” au devenit specialisti apreciati in majoritatea domeniilor lor de activitate. Unii dintre ei sunt persoane publice: politologul Stelian Tanase,  criticul literar Dan C. Mihailescu, actorii Alexandru Bindea si Magda Catone, handbalistul Cezar Draganita si altii.
Incepand cu anul 1996, liceul scolarizeaza si elevi de gimnaziu cu clase profilate pe studiul intensiv al limbii italiene, in vederea asigurarii unor candidati bine pregatiti pentru invatamantul liceal. Iar din anul scolar 2007 – 2008, exista clase in care toate materiile se predau in italiana.
In ceea ce priveste interesul copiilor pentru limba italiana in prezent, in comparatie cu anii precedenti, profesoara de italiana, Marioara Popescu, ne-a spus: “Nu se poate face o comparatie. Dintotdeauna a existat un interes deosebit pentru studierea limbii italiene. Interesul elevilor a crescut o data cu realizarea unor contacte directe si schimburi culturale cu parteneri din Italia, fapt care a oferit posibilitatea unei mai bune cunoasteri a obiceiurilor, traditiilor, culturii si civilizatiei italiene.”


Unul din punctele forte ale institutiei este acela cã reprezentantii au incheiat acorduri si au intrat in programe educative pentru ca elevii sã poatã merge in schimburi culturale intre liceul din Capitala si licee renumite din Italia, Spania, Portugalia, Suedia,Cehia, Franta, Irlanda etc.

 


 

“In fiecare an avem concurenta mare la admitere”

Asemenea liceului “Dante Aligheri”, reprezentativ atunci cand vine vorba de limba spaniola este liceul “Miguel de Cervantes”, care din anul 1990 si pana in prezent functioneaza ca liceu teoretic bilingv.


Liceul Cervantes ofera predarea limbii spaniole in regim intensiv la gimnaziu si in regim bilingv la liceu, printr-un acord incheiat intre ministerul Educatiei din Romania si Ministerul Educatiei din Spania.


Camelia Radulescu, director si profesor de spaniola la Liceul Cervantes, ne-a spus: “Copiii sunt mai interesati de spaniola acum, decat erau inainte de `89. Atunci spaniola se preda doar in doua scoli, acum sunt vreo 10 scoli generale cu predare de limba spaniola. Noi avem predare de spaniola si la liceu in regim intensiv si bilingv, ceea ce nu exista pana acum. Este o oportunitate pentru elevi de a intra pe piata muncii mult mai usor, este un atu pe care parintii il sugereaza copiilor.”


“Numarul elevilor care sustin admiterea la Cervantes creste de la an la an, dar limba spaniola nu a ajuns la nivelul limbii engleze. Avem elevi care doresc sa studieze limba spaniola intrcat au descoperit-o cu diferite ocazii. Dar avem si elevii care sunt in mod cert influentati de plecarea unora dintre parinti la munca in strainatate. Multi dintre ei vor sa plece in Spania, ca sa-si termine studiile acolo”, a adaugat Camelia Radulescu.

 

Sursa:www.adevarul.it

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu