characters characters

Elevii din Romania vor avea transport gratuit

29 mai 2020    |   735 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

transport gratuit elevi
În sedinta Executivului de joi, 28.05.2020, a fost aprobata Hotararea de Guvern prin care se reglementeaza procedura de decontare a cheltuielilor de transport pentru elevi. Astfel, elevii vor beneficia in mod gratuit de transport local, transport cu trenul, pe tot parcursul anului calendaristic, naveta intre localitatea de domiciliu si localitatea unde sunt scolarizati fiind, astfel, asigurata pe toata perioada anului scolar.

Elevii scolarizati in Romania vor beneficia de gratuitate pentru transportul local rutier si naval, transportul rutier judetean si naval intre localitatea de domiciliu si localitatea unde sunt scolarizati, transportul interjudetean si transportul intern feroviar si cu metroul.

Pentru a beneficia de gratuitatea serviciilor publice de transport local, elevii din invatamantul preuniversitar vor solicita centrelor de emitere a documentelor de transport, apartinand operatorului de transport public local, in baza carnetului de elev emis de unitatea de invatamant, vizat prin stampila pentru anul in curs, eliberarea documentului de calatorie cu transportul local de tipul legitimatie de transport/abonament/card sau alte documente tip, cu valabilitate lunara.

Operatorul de transport public local are obligativitatea de a mentine acelasi tarif pentru elevi pe durata anului scolar, tarif care nu poate fi mai mare decat cel practicat pentru celelalte categorii de calatori.

Pentru asigurarea gratuitatii transportului elevilor, pe durata cursurilor, elevii din invatamantul preuniversitar, domiciliati in alta localitate fata de unitatea de invatamant, depun la inceputul fiecarui semestru, la secretariatul scolii, o cerere, prin care solicita eliberarea unei adeverinte care atesta calitatea de elev inmatriculat la unitatea de invatamant, in vederea deplasarii cu titlu gratuit, de la domiciliu la unitatea scolara.

În baza acestei adeverinte, operatorul de transport rutier/naval elibereaza documentul de calatorie de tipul legitimatie de transport/abonament/card sau alte documente tip, pe traseul prevazut in adeverinta eliberata de unitatea de invatamant.

Elevii din invatamantul obligatoriu, profesional, inclusiv postliceal, liceal acreditat/autorizat vor beneficia de gratuitate pentru transportul feroviar intern la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a, pe tot parcursul anului calendaristic. Operatorii de transport feroviar de calatori vor elibera elevilor legitimatii de calatorie si abonamente lunare gratuite pentru toate categoriile de tren, clasa a II-a.

Elevii din invatamantul obligatoriu, profesional, inclusiv postliceal, liceal acreditat/autorizat vor beneficia de gratuitate pentru transportul cu metroul, pe baza de abonament lunar, pe tot parcursul anului scolar. Eliberarea abonamentului lunar gratuit pentru elevi se face in baza carnetului de elev, care va avea inscris pe prima fila codul numeric personal al elevului, respectiv in baza adeverintei doveditoare si a certificatului de nastere, in copie, pentru elevii claselor pregatitoare.

„Fiecare copil al Romaniei are dreptul la educatie. Unul dintre obiectivele Ministerului Educatiei si Cercetarii este acela de a asigura accesul echitabil si nediscriminatoriu la o educatie de calitate a tuturor elevilor din Romania. Acest lucru presupune, cu necesitate, masuri rapide si coerente de interventie integrata pentru diminuarea riscului de excluziune si de abandon scolar”, a declarat Monica Anisie, ministrul educatiei si cercetarii.

Reamintim faptul ca, pana la adoptarea Ordonantei de urgenta nr. 70/2020, reglementarea transportului elevilor genera un cadru discriminatoriu intre diferitele categorii de elevi din invatamantul preuniversitar, respectiv intre elevii orfani, cei cu cerinte educationale speciale, cei pentru care s-a stabilit o masura de protectie speciala sau tutela, elevii care nu pot fi scolarizati in localitatea de domiciliu si majoritatea elevilor.


Sursa: Edu.ro


*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu