characters characters

Elevii claselor a VIII-a, evaluati dupa articolele din ziare

07 decembrie 2009    |   557 vizualizări
 

Noua metoda de examinare a starnit nemultumiri in scolile targovistene. In premiera, cei aproape 6.000 de scolari care se vor sustine Evaluarea Nationala in 2010 la Limba si Literatura Romana, vor avea de analizat un text non-literar, la prima vedere, care valoreaza 24 de puncte din nota.


Elevii vor avea in fata ochilor un articol de ziar sau revista, pe care vor fi nevoiti sa il interpreteze la prima vedere, pentru care li se vor acorda 24 de puncte. Acestia isi vor exprima liber sentimentele, ideile si atitudinile fata de evenimentele sociale sau culturale subliniate in pressa, lucru care ii nemultumeste mai ales pe unii dintre cei de nota 10. Reporterii „Adevarul de Seara” au luat parte la ora de limba romana, unde elevii s-au chinuit sa interpreteze cite ceva din ziar.

„Nu imi convine noua metoda de evaluare, eu nu cred ca voi reusi sa ma exprim liber la inaltimea asteptarilor profesorilor. Cu toate ca am aproape numai note de 10, nu am prea invatat sa ma exprim liber. Pana acum am studiat comentariile textelor, am citit operele care ni s-au dat si atat. O sa fie foarte greu si ma tem ca o sa obtin o nota mica. Nu e corect, dupa atata munca, sa ajung la un liceu fara prestigiu”, a spus Alexandra, eleva in clasa a VIII-a de la scoala numarul 2.



Profesorii nu au incredere in noua programa

Cu toate ca programa este mult mai usoara in comparatie cu anii trecuti, spun profesorii,  ii debusoleaza pe copii. „Nu sunt neaparat impotriva textelor la prima vedere, ele ii pun pe copii in fata unor situatii nefabricate, dar nu este normal ca textul sa fie non-literar. Elevii o sa spuna ca am insistat sa invete atatea lucruri degeaba, o sa fie debusolati. Textele, sau programa, asa cum este ea, anuleaza ideea de literatura si de limba. Se poate aplica aceasta metoda, dar la o limba straina, in niciun caz nu este prea indicat la limba romana”, a declarat pentru „Adevarul de Seara” Carolina Baditescu, profesoara de Limba si Literatua Romana la scoala „Ioan Alexandru-Bratescu-Voinesti” , din Targoviste.

Unii sunt optimisti

Textele care trebuie analizate la prima vedere nu ii sperie pe toti. O parte dintre elevi spun ca s-au obisnuit sa citeasca pressa, numai ca in niciun caz ziarul, ci diferite reviste.”Nu cred ca o sa fie greu, sunt optimista, eu citesc in general reviste si pot sa reproduc sau sa povestesc ceea ce citesc. Am acasa colectia de „Cool-girl”si  „Bravo”, a spus Ioana, eleva in clasa a VIII-a la Scoala 3.




Parintii vor admitere ca pe vremuri


Decizia despre noua metoda de examinare, luata la nivel national, a starnit nemultumiri si in randul parintilor, care decid pentru viitorul copiilor  lor. „Mai bine ar trece la vechiul sistem de evaluare care se practica pe vremea noastra. Atunci elevii sustineau examen la doua discipline la intrarea in liceu si toti eram pregatiti. Scoala era luata foarte in serios, iar examenele erau dure. Nu pe texte de ziar sau sa facem rezumate, ca astazi. De-aia avem o gramada de incapabili si stau cu sutele la coada la somaj sau te miri pe unde. Cineva din Minister isi bate joc de munca profesorilor si de eforturile parintilor depuse pentru cei care ar trebui sa insemne viitorul tarii”, a spus targovisteanca Andreea Gheorghe, mama unui elev de clasa a VIII-a.
Evaluarea sumativa, premiera nationala

Elevii claselor a VIII-a vor sustine pentru prima data acest tip de evaluare nationala sumativa. Nota obtinuta la proba de Limba si Literatura Romana, ca si aceea obtinuta la matematica vor conta in proportie de 25% din media finala. Pe baza acestei medii se va realiza admiterea la liceu, in vara lui 2010. Celelalte 25% vor fi reprezentate de notele obtinute la tezele unice sustinute in clasa a VII-a. Procentul ramas, de 50% , reprezinta media generala a claselor V-VIII.

Evaluarea sumativa va avea loc in 4 mai 2010 pentru limba si literatura romana, in 6 mai 2010 pentru limba materna si in 12 mai 2010 pentru matematica. Elevii vor sustine aceste evaluari in propriile lor scoli si clase, cu profesorii lor. Timpul aferent rezolvarii subiectelor este de 120 de minute.


www.adevarul.ro

 

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu