characters characters

Efectele cititului asupra creierului copiilor

De ce este bine sa dam copiilor carti in loc de telefoane in primii 5 ani de viata

30 ianuarie 2020    |   12738 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani.

efectele cititului asupra creierului copiilor
Parintii care le dau copiilor carti in loc de telefoane sa tablete in primii ani de viata ii ajuta pe cei mici sa isi dezvolte creierul.

Aceasta este concluzia sustinuta prin imagini MRI ale creierului copiilor carora li se citeste frecvent, in comparatie cu cei care sunt lasati mai mult in fata ecranelor.

Imaginea de mai jos reprezinta creierul unui copil caruia i se citeste frecvent. Zonele rosii din imagine arata dezvoltarea materiei albe in zonele din creier responsabile cu limbajul si cititul, zone care vor sprijini invatarea la scoala.
efectele cititului asupra creierului copiilor


Imaginea de mai jos reprezinta creierul unui copil care petrece in medie doua ore pe zi jucandu-se pe telefon sau tableta. Zonele albastre din imagine arata o dezorganizare si o scadere a materiei albe in aceleasi zone care vor fi necesare pentru invatarea scolara.
efectele ecranelor asupra creierului copiilor


Ambele imagini provin din studii realizate de Centrul pentru Lectura si Alfabetizare din cadrul Spitalului pentru Copii Cincinnati. Sunt primele studii care aduc dovezi neurobiologice pentru beneficiile cititului si pentru dezavantajele timpului petrecut in fata ecranelor pentru dezvoltarea creierului prescolarilor.

Autorul studiului arata ca „Rezultatele sunt importante pentru ca in primii 5 ani de viata, creierul copiilor se dezvolta in cel mai rapid ritm. Copiii care au experiente interesante, care le organizeaza structura creierului, vor avea avantaje imense cand vor ajunge la scoala. Si este din ce in ce mai greu pentru copii sa recupereze daca intra in scoala deja cu lacune.”

La studiu au participat 47 de copii cu varsta intre 3 si 5 ani care inca nu au fost la gradinita.


De ce e importanta materia alba din creier

Materia cenusie din creier contine neuronii care transmit corpului ce trebuie sa faca. Materia alba este formata din fibre care formeaza conexiuni intre celulele din creier si restul sistemului nervos din corp. Cand materia alba se dezvolta suficient si este organizata eficient, creierul functioneaza mai bine, deoarece diferitele parti ale acestuia comunica mai usor. Fara un sistem bine dezvoltat de comunicare, creierul functioneaza lent, iar invatarea are de suferit.

Autorii mai adauga: „La nastere, copiii au mai multi neuroni decat vor avea vreodata in viata. In functie de ce tip de stimulare primeste copilul de la cei care au grija de ei – daca i se vorbeste, daca este tinut in brate, plimbat pe afara, daca i se citeste – conexiunile dintre neuroni sunt consolidate.”. Experienta copilului influenteaza astfel conexiunile neuronale din creier, iar acele conexiuni care nu sunt folosite dispar in timp.

Chiar daca schimbarea si invatarea sunt posibile la orice varsta, acestea sunt mult mai eficiente in primii 5 ani si de aceea experientele din copilarie sunt atat de importante.

Sursa text si imagini MRI: CNN.com


*Sursa foto principala: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu