characters characters

EducaTIFF: cel mai complex program de pana acum, pentru copii, adolescenti, parinti si profesori!

27 mai 2019    |   656 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani, 18 ani +.

EducaTIFF 2019 program filme
Copii, tineri, parinti, bunici si cadre didactice sunt asteptati, incepand cu 31 mai, la o noua editie EducaTIFF, programul de educatie cinematografica al Festivalului International de Film Transilvania (TIFF). Programul include 14 proiectii de film si sapte ateliere, structurate pe diferite categorii de varsta, prescolarii avand rezervate 2 proiectii de scurtmetraje animate, non-verbale, care nu necesita traducere. Parintii si profesorii au, in premiera in EducaTIFF, propriul atelier de educatie digitala si o proiectie speciala, ambele tratand teme importante in educatia tinerilor.

Toate filmele de lungmetraj si scurtmetraj selectate in sectiunea EducaTIFF sunt prezentate in premiera in Romania. Calupul de scurtmetraje animate recomandat (mai ales) prescolarilor a fost realizat cu sprijinul partenerilor de la Black Movie - International Independent Film Festival - Geneva si include animatii care scot in evidenta teme foarte diverse, din culturi foarte diferite, fiind produse de Finlanda, Coreea de Sud, Africa de Sud, Egipt, Marea Britanie, Lituania si Rusia. Pentru elevii din clasele mici filmele cele mai potrivite sunt Rocca (8 ani+), o productie germana despre o pustoaica extrem de carismatica si inventiva, care le va aminti celor mari de Pippi sosetica, si Vacanta mea extraordinara cu Tess (9 ani+), o sensibila si amuzanta poveste despre cum sa-ti creezi propriul „antrenament de singuratate”. La categoria de varsta 12 ani+, printre recomandari se numara multi-premiatul film canadian Colonia si animatia daneza Ninja in patratele, comedia care imbina un atac asupra consumerismului, cu bullying-ul si cu vendeta personala a unui antic razboinic japonez. Adolescentii (15 ani+) au parte de doua propuneri indraznete: Noi, coiotii (productie a Frantei, dar vorbita in engleza) si Disparitia. Coiotii vin sa le puna liceenilor o intrebare terifianta: crezi ca esti in stare sa dai piept cu viata, de capul tau, atunci cand termini scoala? Disparitia (titlu original Knives and Skin) e filmul american din selectie, insa nu e nici pe departe genul de film american de pop-corn, ci un urmas demn al celebrului Twin Peaks, care ii invita pe tineri sa guste din ceea ce inseamna cinema-ul de autor. Parintii si profesorii sunt bineveniti la toate proiectiile EducaTIFF, insa in mod special pentru ei programul include documentarul elvetian Unde ne e locul? / Where We Belong.

Proiectiile EducaTIFF sunt urmate de discutii libere pe temele prezentate pe ecran, cu scopul de a incuraja dezvoltarea limbajului cinematografic, moderate de Daniel Iftene, cadru didactic al Facultatii de Teatru si Film si Raluca Bugnar, selectioner EducaTIFF. Copiii si adolescentii sunt invitati sa scrie sau sa filmeze cronici cu care sa participe in Competitia Tineri Critici de Film, in cadrul careia va fi acordat cate un premiu la fiecare categorie de varsta: prescolari si ciclu primar, gimnaziu, liceu.

Atelierele acopera, de asemenea, toate categoriile de varsta: copiii de 6 ani+ pot participa la atelierul de animatie sustinut de Janis Aussel din Franta sau la cele de desen in pastel, realizate de talentatul Paul Muresan. Cei de peste 8 ani sunt asteptati la atelierul de filosofie pentru copii sustinut de Mihaela Frunza, iar adolescentii pot alege fie atelierul de arta cinematografica 3D cu Serban Rares Pop, fie pe cel de actorie si storytelling cu actrita Alina Serban. Pentru parinti si profesori sunt recomandate atelierul de educatie digitala sustinut de Asociatia Digital Lives, dar si proiectia documentarului Unde ne e locul?, de duminica, 2 iunie, la care vor participa regizoarea Jaqueline Zund si psihologul Domnica Petrovai pentru o discutie pe tema divortului si a felului in care cei mici gestioneaza astfel de situatii. Proiectia filmului Noi, coiotii si atelierul de animatie cu Janis Ausell sunt prezentate sub egida Focus Franta, ca parte din Sezonul Romania-Franta 2019 la TIFF.

Accesul la toate cele sapte ateliere este liber, in limita locurilor disponibile, si se face pe baza de inscriere la adresa educatiff@tiff.ro. Biletele la proiectiile de filme EducaTIFF costa 12 lei si pot fi cumparate online (de aici: https://bit.ly/2YHblaS) sau de la casieriile TIFF. Cadrele didactice si adultii care insotesc grupuri de de minim 5 copii beneficiaza de acces gratuit, pe baza de rezervare la educatiff@tiff.ro. De asemenea, pe baza de rezervare si in limita locurilor disponibile, au acces liber scolile speciale, institutiile de invatamant din mediul rural si centrele de plasament.

Detalii: fb.com/educatiff; www.tiff.ro/educatiff.

PROGRAM FILME:

„Rocca / Rocca Changes The World” – recomandat de la varsta de 8 ani +

Vineri, 31 mai, ora 10:00 la Universitatea Sapientia (Calea Turzii nr. 4) si joi, 6 iunie, ora 12:00 la Cinema Dacia (Manastur).

„Colonia / The Colony” - recomandat de la varsta de 12 ani +

Vineri, 31 mai, ora 12:00 la Cinema Dacia si miercuri, 5 iunie, ora 10:00 la Universitatea Sapientia (Calea Turzii, nr. 4).

Calup scurtmetraje – recomandat de la varsta de 5 ani +

Sambata, 1 iunie, ora 10:00 la Universitatea Sapientia (Calea Turzii nr. 4) si marti, 4 iunie, ora 12:00 la Cinema Dacia (Manastur).

„Noi, coiotii / We the Coyotes” – recomandat de la varsta de 15 ani +

Sambata, 1 iunie, ora 12:00 la Cinema Dacia (Manastur)

„Unde ne e locul? / Where We Belong” - duminica, 2 iunie, ora 10:30, la Universitatea Sapientia

Proiectie speciala pentru parinti si cadre didactice, in prezenta regizoarei Jacqueline Zund si a psihologului Domnica Petrovai. La film pot participa si copii, de la varsta de 12 ani+.

„Vacanta mea extraordinara cu Tess / My Extraordinary Summer With Tess” - 9 ani +

Luni, 3 iunie, ora 10:00 la Universitatea Sapientia (Calea Turzii nr. 4) si miercuri, 5 iunie, ora 12:00 la Cinema Dacia (Manastur)

„Ninja in patratele / Checkered Ninja” – recomandare de varsta 12 ani +

Luni, 3 iunie, ora 12:00 la Cinema Dacia (Manastur) si joi, 6 iunie, ora 10:00 la Universitatea Sapientia (Calea Turzii nr. 4)

„Disparitia / Knives and Skin” – recomandare de varsta 15 ani +

Marti, 4 iunie, ora 10:00 la Universitatea Sapientia (Calea Turzii) si vineri, 7 iunie, ora 12:00 la Universitatea Sapientia (Calea Turzii)

PROGRAM ATELIERE:

„Cand hartia prinde viata” cu Janis Aussel (Franta)

Vineri 31 mai, ora 16:00. Recomandare de varsta 6 ani +

Atelier de arta cinematografica 3D cu Serban Pop

Luni, 3 iunie, ora 16:00. Recomandare de varsta 14 ani +

Atelier de desen in pastel cu Paul Muresan

Marti, 4 iunie, ora 16:00; joi, 6 iunie, de la ora 16:00. Recomandare de varsta 6 ani+

Atelier de filosofie cu Mihaela Frunza

Miercuri, 5 iunie, ora 16:00 – recomandare varsta 8 ani +

Atelier de actorie si storytelling cu Alina Serban

Vineri, 7 iunie, ora 16:00, recomandare varsta 14 ani +

Atelier de educatie digitala sustinut de Asociatia Digital Lives

Sambata, 8 iunie, ora 12:00 – recomandat pentru parinti si cadre didactice

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu