characters characters

Din aceasta toamna, vor functiona 6 scoli-pilot in cadrul proiectului Romania Educata

06 septembrie 2021    |   734 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

scoli pilot proiectul Romania Educata 2021
Ministerul Educatiei a aprobat functionarea, incepand cu anul scolar 2021 - 2022, a sase scoli-pilot, potrivit principiilor de reforma a sistemului de invatamant incluse in proiectul „Romania Educata”. Astfel, in cele sase scoli-pilot elevii si profesorii vor avea parte de un proces de predare-invatare-evaluare mai apropiat de dorintele si nevoile fiecarei comunitati si mai apropiat de cerintele si exigentele unui invatamant modern, de secol XXI, centrat in mod real pe elev.

Proiectarea pe arii de invatare, nu pe discipline

Componenta cea mai importanta pe care o avem in vedere in cadrul pilotarilor este transformarea curriculara, adica modele curriculare si planuri cadru care sa fie adaptate de catre scoli in functie de nevoile comunitatii si de resursele umane si materiale existente, care sa permita proiectarea pe arii de invatare, nu pe discipline, si sa se concentreze in mod real pe dezvoltarea unor competente relevante, dar cu respectarea stricta a obiectivelor curriculare specifice fiecarui ciclu si a competentelor din profilurile de formare ale absolventului.

Predare alternativa cu prezenta fizica si online

Se vor pilota modele de predare-invatare in sistem blended learning, cu predare alternativa cu prezenta fizica si online, la intervale periodice, si modele noi de evaluare narativa, in locul celei bazate pe calificative, care sa reduca presiunea evaluarii asupra elevilor, in special in ciclul primar.

Inlocuirea tezelor semestriale cu portofoliul semestrial

De asemenea, se va pilota inlocuirea tezelor semestriale cu un portofoliu semestrial al elevului, construit pe baza unor criterii clare de evaluare prezentate fiecarui elev la inceputul semestrului, actiune prin care se urmareste evaluarea reala a progresului pe durata unui semestru, pornind de la competente evaluate initial si la final.

La nivel liceal, se va pilota reorganizarea materiei din trunchiul comun la clasa a XII-a astfel incat, in semestrul al doilea, sa permita elevilor sa se concentreze pe materiile care sunt de interes pentru examenele de bacalaureat si de admitere la facultate, facilitand astfel dreptul elevului de a alege anumite discipline, drept ce poate fi extins ulterior la nivelul intregului ciclu liceal.

Toate initiativele de pilotare aprobate au venit din partea unor unitati de invatamant preuniversitar de stat si particular, care stiu cel mai bine care sunt necesitatile si modalitatile prin care sa ofere cele mai bune servicii educationale comunitatilor lor. Au fost trimise initial 20 de astfel de propuneri, din care cinci nu au finalizat procedura de depunere a documentatiei, iar din cele ramase unele au propus masuri care nu necesitau derogari de la reglementarile in vigoare sau nu aveau in vedere aspecte care sa vizeze modernizarea educatiei in Romania.

Prin urmare, au fost inscrise in programul de scoli-pilot:

1. Colegiul National „Gheorghe Lazar” din Bucuresti;

2. Scoala Gimnaziala „Dimitrie Cantemir” din municipiul Baia Mare;

3. Scoala Gimnaziala nr. 1 din localitatea Curcani, judetul Calarasi;

4. Scoala Gimnaziala „Ion Neculce” din municipiul Iasi;

5. Scoala Gimnaziala Romano-Finlandeza ERI din municipiul Sibiu;

6. Scoala Gimnaziala „Gheorghe Vernescu” din municipiul Ramnicu Sarat, judetul Buzau.

Pilotarea va fi monitorizata continuu de catre Directia Generala Romania Educata, iar modelele care se dovedesc de succes vor fi propuse spre scalare la nivel national, dupa eventuale adaptari suplimentare. Programul de pilotare va continua si in anii urmatori. Pentru a sprijini acest proces, in Planul National de Redresare si Rezilienta este prevazuta finantarea a 60 de scoli-pilot in urmatorii ani, finantare care sa permita inclusiv pilotarea unor modele noi de management al resurselor umane.

Sursa: Edu.ro


*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu