characters characters

Dezvoltarea limbajului si comunicarea parinte-copil

Felul in care parintii vorbesc cu propriii copii influenteaza dezvoltarea creierului acestora

06 martie 2018    |   4385 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani.

dezvoltarea limbajului si comunicarea parinte copil
Dezvoltarea copiilor depinde mult de mediul in care cresc, nu doar de mostenirea lor genetica. Dezvoltarea limbajului este unul dintre aspectele in care influenta mediului asupra copiilor este evident: in familiile cu statut socioeconomic ridicat, copiii aud cu 30 milioane mai multe cuvinte in primii trei ani de viata decat in familiile cu statut socioeconomic scazut.

Un studiu realizat de cercetatorii din cadrul MIT a aratat ca frecventa conversatiilor dintre copil si adulti are efecte asupra dezvoltarii creierului copiilor si ca este mai importanta pentru dezvoltarea limbajului decat numarul de cuvinte la care este expus copilul.  Studiul a implicat copii cu varste intre 4 si 6 ani, care au fost inregistrati timp de doua zile, pentru a fi analizata apoi participarea lor la conversatii cu adultii din viata lor.

Citeste si alte materiale despre dezvoltarea limbajului la copii


Copiii bilingvi isi dezvolta mai repede limbajul


Educatia timpurie si dezvoltarea limbajului
 


Rezultatele studiului au indicat ca activitatea cerebrala atunci cand asculta o poveste este mai intensa in cazul copiilor care au participat la un numar ridicat de conversatii cu parintii, fata de activitatea cerebrala a copiilor care nu au avut conversatii frecvente cu parintii lor. Diferentele au fost observate in zona din creier responsabila cu producerea limbajului si cu procesarea cuvintelor.Cu cat activitatea cerebrala in aceasta zona a fost mai intensa, cu atat copiii au avut rezultate mai bune la testele de limbaj.

Autorii arata ca „Este important nu doar sa vorbesti copilului, ci sa vorbesti cu copilul tau. Nu este vorba de a asalta copilului cu multe cuvinte noi, ci de a avea o conversatie reala cu el.”.

Studiul a aratat pentru prima data efectele reale asupra dezvoltarii creierului a felului in care parintii comunica cu propriii copii.

Sursa: News.MIT.edu


*Sursa foto: Pixabay.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu