characters characters

Depresia postnatala la tati

Cum este afectata sanatatea emotionala a barbatilor dupa nasterea copilului

29 noiembrie 2019    |   888 vizualizări

Varsta: 18 ani +, 0 - 3 ani.

depresia postnatala la tati
Starile de depresie si anxietate dupa nasterea unui copil nu apar doar la mame, ci si la tati. Desi atentia este indreptata in general asupra echilibrului emotional al mamei dupa nastere, terapeutii atrag atentia asupra faptului ca depresia postnatala se poate manifesta si la barbati.

Citeste si:

Depresia postnatala – 10 semne care o anunta

Depresia postnatala influenteaza relatia mama-copil pe termen lung


Cum se manifesta depresia postnatala la barbati

Adam Jukes, terapeut, arata ca depresia la barbati se manifesta prin anxietate, probleme legate de somn, schimbari in greutate, comportamente de risc sau autodistructive precum infidelitatea conjugala, jocurile de noroc sau consumul excesiv de alcool.


Sentimentul de excludere si pierdere

Proaspetii tati se pot simti exclusi sau respinsi mai ales cand mama se ocupa exclusiv de copil sau cand descurajeaza implicarea tatalui in ingrijirea bebelusului. In asemenea situatii, apar emotii precum invidia sau furia. Paradoxal, nasterea unui copil se asociaza de multe ori pentru tati cu sentimentul unei pierderi – de cele mai multe ori fiind vorba de retrairea unei pierderi din viata de dinaintea aparitiei copilului.


Asteptari ridicate privind implicarea in cresterea copilului

In prezent, asteptarile fata de implicarea tatalui in cresterea copilului sunt mai ridicate decat in trecut, iar barbatii se simt responsabili atat pentru sprijinul financiar al familiei, cat si pentru cel emotional. Imposibilitatea de a satisface toate aceste cerinte duce la furie si frustrare.


Barbatii tind sa caute ajutor psihologic mai rar decat femeile si de obicei, atunci cand problemele se accentueaza in mod considerabil.


Atat femeile, cat si barbatii sunt supusi unei presiuni intense atunci cand devin parinti si au nevoie de sprijin si intelegere, atat reciproc, cat si din partea celor din jur.


Sursa: PESI.co.uk


*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu