characters characters

Dependenta de telefon si riscul de depresie la adolescenti

Studiu. Adolescentii dependenti de telefon risca sa sufere de depresie si singuratate

08 octombrie 2019    |   786 vizualizări

Varsta: 15 - 18 ani.

dependenta de telefon si riscul de depresie
Adolescentii care sunt dependenti de telefoane pot avea un risc mai crescut de depresie si de singuratate, arata un studiu recent de la Universitatea din Arizona.

Mai multe cercetari anterioare au gasit o legatura intre dependenta de telefon si simptome ale depresiei. Insa niciun studiu nu a stabilit in mod clar daca folosirea excesiva a telefonului precede aparitia simptomelor sau daca persoanele depresive tind sa devina dependente de telefon.

Citeste si:

Solitudine versus singuratate la adolescenti

Depresia la copii si adolescenti. Cum se manifesta la scoala


La studiul actual au participat 346 adolescenti, cu varsta intre 18 si 20 ani. Rezultatele indica faptul ca dependenta de telefon prezice aparitia simptomelor de depresie si singuratate si nu invers.

Autorii arata ca “Ideea principala este ca dependenta de telefon prezice in mod direct simptome depresive aparute ulterior. Problema apare cand oamenii se bazeaza prea mult pe un dispozitiv electronic, devenind nelinistiti daca telefonul nu este accesibil si folosindu-l in detrimentul vietii lor obisnuite, de zi cu zi.”.

Autorii adauga ca telefoanele inteligente pot fi desigur utile si au rolul de a ne ajuta sa comunicam mai usor cu alti oameni. Studiul s-a concentrat asupra ideii de dependenta si de folosire excesvia a telefoanelor, nu asupra folosirii normale a acestora.

Cercetarea este importanta pentru a gasi o solutie potrivita pentru persoanele care folosesc telefonul excesiv si sufera de simptome depresive. “Daca depresia si singuratatea duc la dependenta de telefon, putem reduce dependenta imbunatatind sanatatea mintala a oamenilor. Dar daca dependenta de telefon precede depresia si singuratatea, asa cum arata studiul nostru, putem incepe prin a reduce depdendenta de telefon pentru a imbunatati starea de sanatate mintala.”.

Studiul a implicat adolescenti pentru ca majoritatea dintre ei au crescut avand telefon si pentru ca se afla intr-o perioada de tranzitie, in care sunt vulnerabili la probleme de sanatate emotionala, precum depresia.

Pentru a preveni sau a evita dependenta de telefon, autorii arata ca este important sa ne evaluam propria relatie cu telefonul, sa stabilim limite privind folosirea lui si sa gasim modalitati eficiente de a gestiona stresul (precum miscarea fizica sau discutia cu un prieten apropiat).

Sursa: ScienceDaily.com


*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu