characters characters

Dependenta de internet, favorizata de depresie in cazul adolescentilor

16 decembrie 2009    |   508 vizualizări
 

Majoritatea copiilor si a adolescentilor se confrunta cu riscuri mai mari de a deveni dependenti de internet daca sunt deprimati, ostili sau sufera de sindromul ADHD, potrivit unui studiu dat recent publicitatii, informeaza CNN News.


Desi dependenta de internet nu este recunoscuta oficial ca un diagnostic medical, unul dintre simptomele acesteia este timpul mare alocat jocurilor pe calculator, care afecteaza capacitatea de a lua decizii in viata de zi cu zi.


Studiile anterioare aratau ca pana la 17,95% dintre adolescenti sunt dependenti de internet, numarul acestora fiind mai mare in tarile din Est, comparativ cu cel din cele occidentale.
Viata offline devine insuportabila


Potrivit unui nou studiu realizat in Taiwan, pe un esantion de 2.293 de elevi in clasa a saptea, simptomele dependentei de internet includ petrecerea pe calculator a unui numar mai mare de ore decat utilizatorul intentionase, precum si semne de insatisfactie in timpul activitatilor offline, cum ar fi anxietate, plictiseala, iritabilitate.
Din cercetarile derulate de Centrul Medical Universitar Kaohsiung din Taiwan a rezultat ca sindromul neurologic al deficitului de atentie (ADHD) este asociat dependentei de internet in randul copiilor. In ceea ce priveste fetele, depresia si sociofobia sunt asociate excesului de activitate in mediul online.


Baietii sunt mai mult expusi dependentei de internet decat fetele, la fel si cei care folosesc internetul mai mult de 20 de ore pe saptamana.
"Studiul indica faptul ca tinerii care sunt hiperactivi sau sunt diagnosticati cu sindromul ADHD gasesc in internet un refugiu perfect", a spus Michael Gilbert, cercetator la Universitatea din California.


Una dintre cele mai grave probleme de sanatate publica ale secolului

Dependenta de internet a luat cea mai mare amploare in tarile din Asia. In 2008, de exemplu, un sondaj realizat in China a aratat ca peste patru milioane de adolescenti petrec mai mult de sase ore pe zi in mediul online.


Michael Gilbert sustine ca familiile ar trebui sa incerce sa integreze internetul in viata domestica. "A pune computerul intr-un loc foarte expus, cum este holul, poate integra internetul in viata normala, nu sa-l asocieze activitatilor realizate in secret", a spus el.


Cercetatorul crede ca personalul din invatamant si specialistii in probleme de sanatate trebuie sa ia in serios potentialul clinic al dependentei de internet, care ar putea deveni una dintre problemele de sanatate publica majore ale secolului XXI.


SURSA: Mediafax


Articol preluat de pe www.capital.ro

 

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu