characters characters

Examenul de definitivat 2019

Peste 7000 de candidati dau astazi proba scrisa din cadrul examenului de definitivat

24 iulie 2019    |   648 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani, 18 ani +.

Definitivat 2019
Proba scrisa din cadrul examenului national de definitivare in invatamant, sesiunea 2019, se desfasoara azi, 24 iulie, incepand cu ora 10:00, in 42 centre de examen (cate unul in fiecare judet si in Municipiul Bucuresti). In acest an, proba va fi sustinuta la 96 de discipline de examen.

Dintre cei 8.064 de candidati inscrisi la inceputul anului scolar, au fost admisi la proba scrisa de maine 7.482 de candidati care au indeplinit cumulativ urmatoarele conditii:

  • efectuarea unui stagiu de predare in specialitate de cel putin un an;
  • calificativul pentru anul scolar in curs „Bine” sau „Foarte bine”;
  • media aritmetica a notelor obtinute la cele doua inspectii la clasa și la evaluarea portofoliului profesional - minimum 8, dar note nu mai mici de 7 la probele mentionate anterior.

Conform Metodologiei-cadru de organizare si desfasurare a examenului national de definitivare in invatamant, in vederea sustinerii probei scrise, candidatii vor avea acces in salile de examen cel mai devreme la ora 8:00 si cel mai tarziu la ora 8:45, in baza unui act de identitate/pașaport valabil. Dupa primirea subiectelor, durata de redactare a lucrarilor este de 4 (patru) ore.

A fost inregistrat un numar mare de candidati inscriși pentru urmatoarele discipline/specializari: l

  • imba romana și literatura pentru copii/metodica activitatii instructiv-educative din invatamantul preșcolar - invatamant preșcolar in limba romana (2.079);
  • limba și literatura romana și matematica/metodica predarii acestora - invatamant primar in limba romana (1.367);
  • educatie fizica si sport/specialitate și metodica predarii acesteia (856);
  • limba și literatura engleza/specialitate și metodica predarii acesteia (464);
  • limba și literatura romana/specialitate și metodica predarii acesteia (401).

Subiectele, precum si baremele de evaluare sunt asigurate de Centrul National de Evaluare si Examinare si vor fi afișate, dupa sustinerea probei scrise, pe site-ul subiecte.edu.ro (ora 16:00) și la avizierele centrelor de examen.

Lucrarile scrise vor fi evaluate in 6 centre organizate la nivel national. Nota la proba scrisa are o pondere de 70% in calculul mediei finale, care trebuie sa fie cel putin 8 pentru promovarea examenului.

Primele rezultate vor fi afisate in data de 31 iulie in centrele de examen si pe definitivat.edu.ro. Contestatiile se depun la centrele de examen, conform calendarului aprobat, in zilele de 31 iulie, dupa afisarea rezultatelor, si 1 august, pana la ora 14:00.

Rezultatele finale se afiseaza in centrele de examen si pe site-ul anterior mentionat in data de 5 august 2019.

Cadrele didactice care promoveaza examenul dobandesc dreptul de practica in invatamantul preuniversitar, acesta fiind, de altfel, si obiectivul acestui examen national. Prin dobandirea definitivarii in invatamant, cadrul didactic depașește stadiul de debutant si poate intra pe o ruta de profesionalizare ascendenta, avand dreptul de a deveni titular in sistemul de invatamant preuniversitar și de a participa ulterior la sustinerea examenelor pentru obtinerea gradelor didactice.

Informatii suplimentare despre organizarea si desfasurarea examenului national de definitivare in invatamant, precum si programele specifice pentru examen sunt disponibile pe definitivat.edu.ro.

Sursa: Edu.ro 


*Sursa foto: Freepik.com 

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu