characters characters

De ce nu coopereaza adolescentii cu parintii

Tonul cu care vorbesti adolescentului poate fi mai important decat ce cuvinte alegi

09 octombrie 2019    |   609 vizualizări

Varsta: 15 - 18 ani, 18 ani +.

de ce nu coopereaza adolescentii cu parintii
Daca esti parinte de adolescent, cu siguranta te-ai intrebat de cel putin cateva ori: „De ce nu ma asculta copilul meu?!”. Un studiu recent arata ceea ce multi parinti empatici deja stiau: cand parintii au un ton agresiv in comunicarea cu adolescentii, acestia din urma refuza sa coopereze.

Cand parintii vorbesc adolescentilor pe un ton care incearca sa controleze comportamentul acestora, apar mai multe emotii negative si se diminueaza sentimentul de apropiere emotionala dintre acestia.

Citeste si:

De ce se enerveaza adolescentii pe parintii lor

Lipsa de respect la adolescenti


La studiu au participat peste 1000 de adolescenti cu varsta de 14-15 ani. Scopul studiului a fost sa analizeze felul in care adolescentii reactioneaza la tonul cu care mamele le dau instructiuni, chiar si atunci cand cuvintele folosite raman la fel.

Autorul studiului arata ca “Daca parintii vor sa aiba conversatii eficiente cu adolescentii, este bine sa isi aminteasca sa aiba un ton al vocii calm, care sa inspire sprijin copiilor. Este usor pentru parinti sa uite acest lucru, mai ales cand la randul lor se simt stresati, obositi sau presati.”

Rezultatele au aratat ca adolescentii sunt mai dispusi sa urmeze instructiunile parintilor atunci cand acestia transmit nonverbal incurajare, sprijin si deschidere la parerea si alegerile adolescentilor.

Rezultatele sunt importante pentru parinti, dar si pentru cadrele didactice, care pot motiva mai bine elevii si ii pot ajuta sa se simta mai bine in sala de clasa acordand atentie tonului cu care se adreseaza acestora.

Participantii la studiu au fost impartiti in trei grupuri; fiecare grup a ascultat acelasi mesaj transmis de mame, pe trei tonuri diferite: un grup a ascultat mesajul spus pe un ton agresiv, un grup a ascultat mesajul spus pe un ton neutru, iar al treilea grup a ascultat mesajul spus pe un ton care inspira sprijin pentru autonomia adolescentului.

Tonul agresiv este folosit atunci cand parintii incearca sa forteze adolescentul sa faca o actiune sau sa ii impuna o alegere. Tonul de sprijin transmite incurajare si acceptarea alegerii adolescentilor.

Adolescentii participanti la studiu au ascultat 30 de mesaje care se refereau la scoala si teme si apoi au raspuns la un chestionar despre cum s-ar fi simtit daca propria mama le-ar fi vorbit astfel.

Majoritatea adolescentilor ar reactiona negativ la un mesaj spus pe un ton agresiv, in timp ce mesajele spuse pe un ton relaxat si bland au trezit reactii pozitive.

Sursa: ScienceDaily.com


*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

 • Numele tau
  *Camp obligatoriu
 • Scrie aici comentariul tau!
  (maxim 1000 caractere)
 • Introdu codul de securitate alaturat

  Nu înţeleg codul
  *Camp obligatoriu