characters characters

De ce il doare capul fara sa fie bolnav?

17 martie 2010    |   604 vizualizări

Medicii avertizeaza asupra faptului ca multi copii se nasc cu o predispozitie genetica spre migrene. Altii, insa, au dureri puternice de cap din cauza suprasolicitarii intelectuale.

 

Oboseala ii provoaca migrene
Aparent sanatos, copilul se confrunta cu suferinte cumplite si ajunge sa se izoleze. Desi nu a fost complet stabilita cauza, se pare ca oboseala intelectuala, stresul, modificarile atmosferice, inhalarea fumului de tigara, calatoriile lungi cu mijloacele de transport si predispozitia genetica ii pot da dureri puternice de cap, care ii pun viata in pericol.


Copilul isi poate pierde cunostinta
Cu toate ca durerile pornesc de la jumatatea capului, ele se extind catre ochi si tample. De multe ori, copilul are stari de voma, ameteli, stare de rau general, iar in situatii complicate poate chiar sa-si piarda cunostinta temporar. In plus, inaintea crizei migrenoase, el poate sa aiba o stare de deprimare, cand fuge de lumina si se izoleaza in cea mai intunecata camera din locuinta, sau, din contra, sa fie binedispus. Aceste simptome pot, insa, sa persiste si dupa disparitia crizei.


Cum ii acorzi primul ajutor?
Din pacate, ca parinte nu prea ai cum sa intervii sa-i acorzi copilului primul ajutor in timpul crizei. Prima masura pe care trebuie sa o iei este sa-l duci la cel mai apropiat spital, deoarece tratamentul se realizeaza cu succes doar la recomandarea si sub stricta supraveghere a medicului. Produsele farmaceutice trebuie administrate in doze optime, calculate in functie de starea copilului. Se folosesc medicamente antialgice, care combat durerea. Daca nu poate dormi, i se administreaza fenobarbital injectabil. Pentru starile de hiperexcitabilitate si anxietate se recomanda diazepam, avand efect calmant. Psihoterapia are un rol important in recuperarea copilului care a suferit o criza migrenoasa.


Tine-l putin intr-o camera intunecata!
In timpul crizei si imediat dupa incearca sa-l tii putin timp intr-o camera intunecata si fara zgomot, in repaus la pat! In plus, este bine sa stii ca tratamentul medicamentos are rezultate foarte bune daca este asociat cu un regim igieno-dietetic adecvat. Da-i copilului sa manance doar mancaruri usoare: fructe, legume fierte in compoturi sau crude, supe!
Cand migrenele nu ating o frecventa alarmanta sau o durere de intensitate mare, incercati urmatorul truc: puneti copilul sa respire intr-o punga timp de 30 de secunde - un minut. Uneori, migrenele trec in acest astfel.
Studiile releva ca 10% din copiii sub sapte ani sufera de migrene, procentul fiind, insa, mult mai mare la cei de varsta scolara.


Specialistul explica: tulburari vasculare!
Migrena este produsa de un proces biochimic complex care este influentat de schimbarile aparute in circulatia sanguina si in vasele de sange la nivelul creierului. "Migrena juvenila este o stare patologica declansata de anumite tulburari vasculare cerebrale cu simptomatologie in principal neurologica. Migrena sau hemicrania (denumire acordata ca urmare a faptului ca, de cele mai multe ori, durerea se localizeaza la jumatatea capului) ii produce copilului o suferinta atroce si, implicit, diminuarea, pana la disparitia, randamentului intelectual si fizic al activitatii zilnice", spune dr. Octavian Popescu.

 

Sursa:www.cancan.ro

 

Copilul tau a avut probleme de acest fel din cauza oboselii? Cum crezi ca ar putea fi prevenite?

 

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu